Kake
Sommer, sol og sitron

Sommer, sol og sitron

I Norge inviterer vi pÄ kaffe og kaker, andre steder er te og bakverk mer vanlig. Det er lite som kan mÄle seg med te, scones og lemoncurd.
14 Juni 2012 - 14:10

Hvordan uttaler man sÄ dette ordet scone? Lar vi det rime pÄ bÄnn er vi pÄ bÞlgelengde med 99 prosent av skottene og det er tross alt de som bakte disse smÄ, raske brÞdene, som gjerne kalles quick bread, fÞrst.

‱ Andre brþd og boller

SÄ fÄr vi bare leve med at amerikanerne synes vi er litt rare, de mener nemlig at scone skal rime pÄ bone og tone.

‱ Tradisjon for te og kaker

Scones spises mens de fortsatt er varme med smÞr og lemon curd. Vi skal ikke legge skjul pÄ at denne sitronkremen kan vÊre en tÄlmodighetsprÞve, men det er vel verdt innsatsen. Ellers er syltetÞy eller brunost en god erstatning.

Hver torsdag serverer vi deg ukens kake, Apéritifs rykende ferske spalte.

Scones med havregryn

Scones med havregryn

FremgangsmÄte

  1. Sett stekeovnen pÄ 225 grader og finn fram en stekeplate med bakepapir.
  2. Bland mel, havregryn, bakepulver, salt og sukker, gjerne i bollen til en food processor.
  3. Ha i smÞret og la maskinen gÄ til alt smÞret er fordelt, du kan ogsÄ brukes hendene.
  4. RĂžr i yoghurt og rosiner. Elt deigen sammen.
  5. Trykk deigen ut pÄ melet bakebord, ca. 1 cm tykk. Bruk et drikkeglass og trykk ut scones.
  6. Legg sconesene pÄ en stekelaten med bakepair pÄ. Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter.

Hjemmelagde scones smaker best lunkne, gjerne med smĂžr, marmelade/syltetĂžy eller brunost.

Tips: Lune scones smaker helt fantastisk med lemon curd

Tips: Ønsker du grovere scones er det bare Ä bytte ut noe av melet med grov sammalt hvete.

Her finner du flere oppskrifter pÄ scones

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lemon curd

Lemon curd

FremgangsmÄte

  1. Ha sitronsaft og -skall, smÞr og sukker i en stÄlbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en stÞrre kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
  2. Varm forsiktig opp under kontinuerlig rĂžring til smĂžret har smeltet og sukkeret har lĂžst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett Ă„ rĂžre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
  3. Hell curden i varme, rene og tÞrre glass og skru pÄ tette lokk. AvkjÞl helt.
  4. Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
  Tips: Verdens enkleste dessert - bland grovknuste marengs og noen skjeer lemon curd inn i stivpisket krem og legg opp i pene glass. Dryss over litt revet sjokolade.
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her