Søt sherry

De søte sherrytypene er ofte rike og passer derfor godt til desserter eller gjerne helt for seg selv.
Redaksjonen
25 Januar 2007 - 13:36

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Lenkene nedenfor leder deg til testens tre artikler.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Søt sherry

(96p)
Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez
Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42900 Cuveco - kr 289,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk tett brun mot svart. Svært kompakt men likevel elegant duft av tørket frukt, rosiner, fiken, sitrus, karakemll, krydder, sjokolade, tobakk og fat.
Smak: Enormt konsentrert anslag, svært kompleks smak med alle tonene fra duften og litt til, fin syre som renser opp i all sødmen, fantastisk lengde.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Imponerende eleganse tross all sødmen. Meget godt kjøp. 96 p
Laget av: 100% pedro ximenez
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

(95p)
Matusalem Oloroso
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
20095 Vectura - kr 199,00 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk mahogny. Svært rik og kompleks duft av tørket frukt, kaffe, mineraler, sitrus, sjokolade.
Smak: Meget komplekst anslags om duften, stor sødme og flott syre, stor rikdom, nydelig lang ettersmak.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Usedvanlig flott oloroso. Meget godt kjøp. 95 p
Alkoholinnhold: 20,5% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Dry Sack Solera Especial Oloroso 15 Years Old
Williams & Humbert
Spania - Jerez
15013 Vectura - kr 255,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lys mahogny. Flott duft av tørket frukt, rosiner, fiken, syltet frukt, krydder, vanilje og trevirke.
Smak: Søt fin frukt i anslaget, god syre, fin kompleksitet, sitter lenge med fine kryddertoner og god syrefriskhet i finishen.
Bruksområde: Sjokolade med krydret tilbehør, skarpe oster med nøttesirup.
Vurdering: En sammensatt søt oloroso. Meget godt kjøp. 90 p
Laget av: Palomino, pedro ximenez
Alkoholinnhold: 20,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 års lagring i solera-system
Bestill her:

÷ (90p)
Noe Pedro Ximenez Muy Viejo
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
45747 Vectura - kr 199,00 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk brun. Kompleks duft av tørket frukt, appelsinskall, sjokolade, vanilje og anis.
Smak: Følger duften, stor sødme og rike aromaer som karamell, nøtter og kaffe i midten, sitter lenge.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Stor og god men mangler noe finesse. Men likevel vel verd prisen. 90 p
Laget av: 100% pedro ximenez
Alkoholinnhold: 15,5% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Dry Sack
Williams & Humbert
Spania - Jerez
12127 Vectura - kr 134,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Dyp gyllen. Fin duft av tørket frukt, sitrusskall, røyk, krydder.
Smak: Behagelig sødme i anslaget, syltet sitrusskall, god syre, edel finish med nøtter og krydder i ettersmaken.
Bruksområde: Middels skarpe oster.
Vurdering: En svært velkomponert og passe søt sherry. Meget godt kjøp. 89 p
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Lustau East India Solera
Emilio Lustau
Spania - Jerez
32373 Vectura - kr 235,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mahogny. Kraftig nærmest eksotisk duft med en del trevirke og krydder.
Smak: En god del sødme i anslaget, svært konsentrert med mye tørket frukt, veldig god syre, edel finish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En kraftig oloroso. Meget godt kjøp. 89 p
Laget av: Palomino fino og pedro ximènes.
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Eva Cream
Barbadillo
Spania - Jerez
13159 VSD - kr 159,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Dyp gyllen. Rik duft av fiken, appelsin/skall, karamell, anis/krydder.
Smak: Søtlig anslag, mye tørket frukt og fløtekaramell, god syre frisker opp, plommekompott og krydder i slutten.
Bruksområde: Nøttekake med iskrem/krem.
Vurdering: En balansert cream sherry. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 80% palomino, 20% pedro ximenez
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 20 års lagring i solera-system.
Bestill her:

+ (87p)
Harveys Amontillado
Pedro Domecq
Spania - Jerez
356 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 141,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Gyllengul/ravgul. Fin duft av tørket frukt, rosiner, appelsinskall, fat/trevirke.
Smak: Fin sødme i anslaget,veldig god syre, litt krydder og tørket frukt i finishen, sitter lenge.
Bruksområde: Iskrem.
Vurdering: En velkomponert søt sherry på den friske siden. Meget godt kjøp. 87 p
Laget av: Opplysninger er ikke gitt av produsent/leverandør.
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Opplysninger er ikke gitt av produsent/leverandør.
Bestill her:

(84p)
La Frontera Amontillado Superior
Arcus Produkter
Spania - Jerez
6723 Vectura - kr 131,60 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Dyp gyllengul. Overmodne epler, tørket frukt, aprikos, trevirke, sjokolade og nøtter.
Smak: Noe sødme i anslaget, god syre, noe alkohol i finishen, sitter en stund.
Bruksområde: Krokanis.
Vurdering: Godt kjøp. 84 p
Laget av: 90% palomino, 10% pedro ximenez.
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 år på eikefat.
Bestill her:

÷ (81p)
La Frontera Cream Amoroso
Arcus Produkter
Spania - Jerez
6724 Vectura - kr 142,00 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Farge og duft: Lys brun. Ok duft av sitrus, krydder, nøtter, sjokolade og karamell.
Smak: Søtt anslag, følger duften, middels syre, sitter noe men finishen er litt for søt.
Bruksområde: Alene for den som liker det søte, i matlaging.
Vurdering: Mangler noe friskhet. 81 p
Laget av: Palamino, pedro ximenes.
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Opplysninger er ikke gitt av produsent/leverandør.
Bestill her:

÷ (81p)
Canasta Cream
Williams & Humbert
Spania - Jerez
357 Vectura - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Dyp gyllen. Noe karamell, nøtter, frukt og appelsinskall.
Smak: Søtlig smak med noe tobakk, fløtekaramell og nøtter i finishen.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Litt vel kommersiell. 81 p
Laget av: 95% palomino, 5% pedro ximenez
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 år på eikefat.
Bestill her:

÷ (80p)
Sandeman Rich Golden
Sandeman
Spania - Jerez
352 VSD - kr 139,00 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Lys gulbrun. Rosiner, blomster og sitrusskall, karamell og trevirke.
Smak: Noe sødme i anslaget, middels syre og kompleksitet, blir litt tung mot slutten.
Bruksområde: Alene for den som liker det søte, i matlaging.
Vurdering: Mangler det lille ekstra. Knapt verd prisen. 80 p
Laget av: Palomino, pedro ximenez (px)
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flere års lagring på eikefat.
Bestill her:

÷ (80p)
Oloroso Solera 1847
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
6152 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mahogny. Rosiner, trevirke, brent tre, nøtter og sjokolade.
Smak: Stor sødme, middels syre, fyldig men sødmen tar overhånd.
Bruksområde: Alene, til drinker eller i matlaging.
Vurdering: For søt rett og slett. Knapt verd prisen. 80 p
Laget av: Palomino fino.
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 7 år i amerikanske eikefat
Bestill her:

÷ (80p)
Fernando de Castilla Premium Cream Sherry
Bod. Rey Fernando de Castilla
Spania - Jerez
53994 Cuveco - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys nøttebrun. Lagret duft med en del tørket frukt, banan, nøtter og nougat.
Smak: Middels fylde, syre og konsentrasjon, mangler litt eleganse.
Vurdering: Mangler litt av alt for å være i mål. 80 p
Laget av: 80% palomino, 20% pedro ximenéz
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Cream Romate
Sanchez Romate
Spania - Jerez
40333 Vectura - kr 137,30 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Dyp nøttebrun. Fløtekaramell, toffee og søt tobakk.
Smak: En del sødme, litt lav syre, sødmefull frukt og karamell i finishen.
Vurdering: Blir litt plumpt. Knapt verd prisen. 78 p
Laget av: Palomino, pedro ximenez
Alkoholinnhold: 17,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 8 års fatlagring i solera-system.
Bestill her:

Kork-/flaskefeil
Sandeman Medium Dry
Sandeman
Spania - Jerez
353 VSD - kr 135,00 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Vurdering: Kork-/flaskefeil.
Laget av: Palomino, pedro ximenes.
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Flere år på eikefat.
Bestill her:

Bristol Cream
Bod. Domecq
Spania - Jerez
362 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 148,80 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vurdering: Kork-/flaskefeil.
Laget av: 92% palomino, 3% moscatel gordon blanco,5% pedro ximenez.
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret 2 år etter solera systemet.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her