Spennende nytt chablisbekjentskap

Dette er en sjelden god "standardchablis". Så er den også laget av en som kan sitt fag.
Aase E. Jacobsen
20 August 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke fordi Patrick Piuze har det i genene. Han er nemlig canadier. Riktignok dyrkes det vindruer i Montréal, men ikke spesielt ettertraktete sådan. Mens han drev vinbar, la han ut på en reise til Australia og Sør-Afrika for å lære mer. Det førte den nå 35-årige Piuze til slutt til Frankrike hvor han hadde jobben som kjellermester hos Brocard i tre årganger, og for å få en slik stilling, må du nødvendigvis være talentfull. Før det lærte han alt om biodynamisk vinmaking hos Leflaive.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Håndplukket
Noe han selvsagt praktiserer når han nå, fra og med 2007-årgangen, lager sin egen vin basert på kjøpte druer.

Den vanlige chablisen, Piuze Chablis 2007 (57772) peker seg ut med ekstra mye for pengene. Dette er nemlig en svært fyldig kommunechablis med flott mineralkarakter som trenger flere dager i åpnet flaske for å komme helt opp i dagen.

En super vin til lyst kjøtt. Som selvsagt også fungerer godt til kraftige sjømatretter. Druene kommer fra Chichée som ligger sørøst for selve Chablis by og grand cru-åsen.

Jordsmonnet er fortsatt kimmeridgekalk, og alle druene plukkes for hånd hvilket jo ikke er vanlig for chablis. Men som stadig flere ser på som en forutsetning for å sikre optimal kvalitet.

Vente med glede
Piuze bruker naturlig nok ingen enzymer og heller ikke fremmedgjær. Selve gjæringen tar også lang tid - eller den tid den trenger. Han tviholder også på å vinifisere parsell for parsell, for å få ut mest mulig av den enkelte parsells unike karakter.

Selv innenfor en og samme vinmark er det som kjent store variasjoner. Og i hvert fall i Chablis hvor soleksponeringen varierer så vidt mye. Derfor deklarerer også på selve etiketten hvor han henter druene fra, der hvor det ikke er opplagt som for den vanlige chablis-en.

For Piuze lager også chablis fra de øvre nivåene, som Piuze Chablis Premier cru Fourchaume 2007 (57771) og Piuze Chablis Grand Cru Vaudésir 2007 (57604). Men begge preges i dag av å være ganske så lukkete og aller helst bare vil være i fred, Fourchaumen i enda større grad enn Vaudésiren, faktisk. Men med dekantering og aller helst en del år i kjelleren, vil disse vinene garantert vise seg fra en langt mer medgjørlig side. Og med mye mer av den underliggende mineralkarakteren oppe i dagen. Dette er viner det er all grunn til å vente på med glede.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her