Sprit til folket

Hos Jesper Lind på Internasjonalen Bar kommer gamle travere og klassikere til heder og verdighet. Og det i en av arbeiderbevegelsens viktigste bastioner.
Aase E. Jacobsen
30 April 2010 - 12:45

Internasjonalen Bar ligger i Folketeaterbygningen på Youngstorvet i Oslo som har nær tilknytning til norsk arbeiderbevegelse. Tatt i betraktning at den alltid har fremmet avhold, er det ikke sikkert barens slagord Sprit til folket faller i like god jord i rørsla. - Internasjonalen Bar er nøytral politisk grunn, som en hver bar må være. Slagordet er selvsagt humoristisk ment, påpeker Jesper Lind, en av fem initiativtakere til nykomlingen som ikke har klart å terge på seg annet enn noen småkritiske kommentarer i Klassekampen.

For Internasjonalen Bar er et seriøst prosjekt og som i god solidaritetsånd respekterer de ansatte og lar dem få en andel av overskuddet. - Engasjementet i hele teamet er rørende, og det skulle bare mangle at ikke alle får lønn for innsatsen. Slik vil vi kunne holde sykefraværet nede og arbeidsmoralen oppe, sier Lind som sammen med de andre eierne har investert mye tid og krefter i prosjektet samtidig som de har fått mye dugnadhjelp av kolleger i bar- og musikkbransjen.

Respekt for historien
Resultatet er svært gjennomført. Og det er ikke bare på grunn av interiøret i rødt, svart og grått hvor stolene er signert den tjekkiske førkrigsdesigneren Jindřich Halabala, bardisken av polsk stål som veier til sammen 1500 kilo og de spesialdesignede lampene som er tydelig inspirert av bygningens arkitektur. Men først og fremst fordi mye arbeid er lagt ned i selve ideen.

- Når vi fikk muligheten til å overta et lokale med så mye historie, ville det vært helt meningsløst å ikke ta hensyn til det denne historien representerer, forklarer Lind som har tilbrakt lange timer i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

De fleste vet at Den Norske Opera holder til i Folketeaterbygningen, men det var først fra 1959. Den staselige bygningen ble reist på initiativ fra så vel privatpersoner som organisasjoner for å folkeliggjøre byens kulturtilbud og huset fra starten av i 1935 en rekke kulturelle bastioner innen den norske arbeiderbevegelse. Arbeiderbladet (nå Dagsavisen) hadde lenge sitt hovedkontor her. Baren ligger i det som var avisas foajé. Selve Folketeateret ble, etter å ha vært brukt som kino, først åpnet i 1952, og bare sju år etter måtte teateret vike plassen for Den Norske Opera.

På toppen av bygningen ligger den nedlagte avholdsrestauranten Stratos som for tiden brukes som selskapslokaler men som har vært truet av ombygging til kontorer. - Dette er et av Oslos mest fantastiske restaurantlokaler ikke bare hva beliggenhet angår men også interiørhistorisk. Det er veldig synd hvis det ikke får leietakere som respekterer historien, sier Lind som mer enn gjerne kunne tenke seg den jobben.

Øldrinker og Solo med seksti
Inntil videre er det første etasje med en allerede berømt rød trapp som svinger seg opp til andre hvor det foreløpig kun er toaletter. - Vi ønsker å tilbakeføre overskuddene fra driften i sin helhet til å utvide engasjementet vårt her, forteller Lind som helt har tapt sitt hjerte til denne adressen. Han blir blank i øynene når han viser frem tre originale lampetter han fant nedstøvet i kjelleren som har oppgaven med å lyse opp veien for trengende gjester.

Barens panoramavinduer gir utsikt utover Youngstorvet som fortsatt er arena for sterke meninger, nå etter hvert vel så mye i form av musikalske innslag. Og det passer vel eierne bra som også teller platedirektør Per Nordahl, markedssjef Anders Støver i Øyafestivalen, Runar Eggesvik som står bak Mono og tallknuser og astrofysiker Stefan Jansen med bakgrunn fra Chateauneuf. Med så sterke musikalske relasjoner var det ikke mer enn naturlig at baren ga ut sin egen cd, for anledningen på eget plateselskap, Kamerat Records. Arbeidernes kampsang nummer én, Internasjonalen, i ny utførelse av Kaisers Orchestra med et mannskor bemannet med folk fra DumDum Boys, Wunderkammer, Kloroform, Cato Salsa Experience og Bing Bang.

Baren har nær selvsagt en scene, som er integrert i interiøret, hvor møblene må vike plassen for konserter. Som en del av kultur- og solidaritetsmønstringen Dugnad 2004/WUHA opptrådte Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad og Sosialistisk Kor. Men kampsanger i denne sjangeren kommer neppe til å stå ofte på agendaen fremover.

På samme måte som Halabala står på trappene for en renessanse i Norge - takket være Internasjonalen Bar - hvor han hittil har vært totalt ukjent, kan klassiske drinker som pjolter og ulike drinker med øl treffe et nytt publikum.

- Øldrinker er noe jeg først i det siste har fått øynene opp for, som Toppet bokk, Red eye og Gin snitt, men jeg tror absolutt at de har et potensial selv om jeg ikke har testet det ordentlig ut ennå, forteller Lind. Og det er ikke så rart for baren åpnet sine dører i midten av desember. Det endelige barkartet er klart først i disse dager (desember 2003 - red. anm.).

Sjeldne single malts
Men Solo og seksti finnes allerede og er blitt en kultdrink på Internasjonalen. - Historien bak denne drinken er riktig søt. Faren til en venn av meg skulle på sitt første storbybesøk gå på bar og bestilt en "cocktails". Da bartenderen selvsagt spurte "hvilken" ble mannen veldig nervøs og svarte raskt "gi meg en solo og seksti", ler Lind som innrømmer at den første skepsisen raskt ble overvunnet. Solo og seksti smaker faktisk godt. Siden det nye designet for sekstiflaska mer får den til å se ut som en fancy vodka, har Lind fått Arcus til å levere sekstien i originalflaske. - Den passer mye bedre inn i barhylla her, sier han.

De fleste drinkene i kartet er imidlertid mer forseggjorte. Som Carriacou Rum Punch som allerede har rukket å bli en hit. - Ideen fikk jeg da jeg var i Karibia og fikk servert dette på stranden. Jeg har raffinert den noe. Det som gir drinken den spesielle karakteren er muskatsirup som jeg lager selv av revet muskatnøtt og sukkerlake, forklarer Lind.

Han slå gjerne et slag for en undervurdert klassiker av en drink, nemlig Bloody Mary.
- Mange liker ikke denne drinken fordi de har fått en som er basert på mindre gode råvarer. Men bruker du en virkelig god tomatjuice og ikke glemmer sitronsaften, blir resultatet så godt at de fleste lar seg overbevise, det er i hvert fall min erfaring, forteller Lind.

Han ønsker seg generelt større dristighet blant gjestene. - Mange holder seg til det trygge og gjerne det som er søtt. De er ofte redd for svært syrlige drinker. Men vi føler at vi har en oppdragerrolle og unngår derfor en del produkter som er med på å øke etterspørselen etter det søte, forklarer Lind. Derfor er rusbrus og energidrikker forbudt. Ei heller brukes siruper i kaffedrinkene.

Internasjonalen Bar profilerer seg også sterkt som stedet for maltwhiskyelskeren. Et dusin ulike single malts, hvorav noen riktig sjeldne såkalt independent bottlings, til usedvanlig gunstige priser. - Vi har svært lite påslag som en ren gest til gjestene. Dessuten kan du få alle som 2 cl. En kompleks whisky som Banff 1976 fra Cadenhead bør absolutt nytes i så små mengder, avslutter Jesper Lind.
 
Jindřich Halabala-designet kan studeres her: www.modernista.cz og www.euklides.no

Foto: John Nordahl
 
Artikkel publisert første gang: 16. april 2004

Carriacou Rum Punch

Carriacou Rum Punch

Fremgangsmåte

Fyll et highballglass halvfullt med knust is og ha i alle ingrediensene.
 
Rør godt og topp opp glasset med knust is. Pynt med tropisk frukt etter eget ønske.
 
Tips: Muskatsirup er enkelt å lage selv ved å koke opp like deler sukker og vann og tilsette ferskrevet muskatnøtt etter ønske.
 
 
Råvarer:
 

Sendt inn av Jesper Lind Internasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Muskatsirup

Fremgangsmåte

Varm opp vann og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Tilsett revet muskatnøtt og avkjøl. La stå noen dager. Sil før bruk.

Sendt inn av Jesper LindInternasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Churchill drinkoppskrift

Churchill drinkoppskrift

Fremgangsmåte

KJøl ned et glass som rommer minst 2,5 dl med isbiter og hell dem i vasken før du tilsetter Campari. Fyll opp med (kjøleskapskald) pilsner etter smak, men det klassiske blandingsforholdet er 1:2. Pynt evt med tørket appelsinskive.

Tips:
Bruk IPA i stedet for  pilsner og du får en drink med enda mer smak.

Se de ulike øldrinkene du kan mikse her

Her er en whiskycocktail som i sin tid ble laget til Winston Churchill

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Boilermaker

Boilermaker

Fremgangsmåte

Hell whiskyen i et høyt glass og fyll opp med iskaldt øl.

Drinker og cocktails med øl finner du her

Tips: Bruk gjerne en lett single malt whisky til denne drinken for mer fylde.

 

Sendt inn av Jesper Lind, Internasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Bloody Mary med selleristang

Bloody Mary med selleristang

Fremgangsmåte

Hell vodka over is i et høyt glass.

Rør inn Tabasco, Worcestersauce og saften fra den halve sitronen i vodkaen.

Fyll opp med tomatjuice.

Dryss over salt og pepper.

Kutt en selleristang i begge ender.

Pynt med cherrytomat.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Jesper Lind, Internasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Toppet bokk

Toppet bokk

Fremgangsmåte

Hell bokkøl i et halvliterglass, etterfyll med pilsner.

Sendt inn av Jesper LindInternasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Red eye

Red eye

Fremgangsmåte

Hell først tomatjuice i glasset og fyll opp med like mye pilsner.

Sendt inn av Jesper Lind Internasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften

Gin snitt

Gin snitt

Fremgangsmåte

Hell gin i et snittglass og fyll opp med pilsner.

Sendt inn av Jesper LindInternasjonalen i Oslo

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022
Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her