Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Nå er ikke Klein Constantia Vin de Constance 2004 (57384) (for 50 cl) med sine 14 prosent veldig het, men den lages i tråd med den gamle for "naturlig søt vin" som innebærer at gjæringen stoppes med tilsetting av sprit. På den måten bevares noe av sødmen. Og selv om den rent teknisk er ganske søt, oppleves den ikke slik for denne historiske vinen har god syre.
Og den er faktisk så nært opp til vinen som Jane Austen anbefalte som medisin for kjærlighetssorg, det er mulig å komme. Denne vinen som var så ettertraktet av 1800-tallets store navn, dukket under i Klein Konstantias fallitt etter vinluskatastrofen som rammet Kappstadens vinmarker så nådeløst.
Sør-Afrika har lange tradisjoner med hetvin, og inntil for noen år siden eksporterte de også "port" til Norge. Det er det ikke lenger adgang til på grunn av EU-reguleringen, men Allesverloren lager fortsatt sin " fine old vintage" som kvalitetsmessig er på høyde med "late bottled vintage" fra Portugal. Allesverloren Vintage 2008 (44720) er dessuten laget på samme måte som slik portvin. Hvilket vil si fire års fatlagring hvilket tilsier at den er drikkeklar når den er tappet, i motsetning til vintage portvin som må modnes ytterligere i flasken.
2005 og 2006 som er i salg nå her til lands (årgangsbytte skjer i disse dager), er laget av druer fra relativt høyliggende vinmarker som ikke vannes. Det gir veldig bra konsentrasjon, og begge årgangene vitner om dette.2006 er en tanke fyldigere i frukten, men så er den da også ett år yngre. Erfaringen med lagring av disse hetvinene er ikke stor, det skal innrømmes, men slik vinene smaker i dag, og med den underliggende strukturen, bør de kunne utvikle seg videre i minst fem år. Men hvorfor vente?
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal