Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Her får du nemlig mye mer for pengene. Og en vin med ekstra godt lagringspotensial.

Rottiers Moulin-à-Vent Dernier Souffle 2014 er virkelig lekkerbisken med stor saftighet og konsentrasjon, veldig kjøttfull bærkarakter og fint jordsmonnspreg. En vin som gjør en veldig god jobb på matbordet i dag, gjerne etter en runde i karaffel, og som tåler minst åtte år i kjelleren.

Årsaken til at denne vinen gir så mye, er at den er fra Beaujolais. Den sørlige delen av Burgund som ikke nyter godt av den samme statusen som områdene i nord. Lever du i troen om at vin fra Beaujolais skal drikkes mens den er yngre enn yngst, ja, da må du tro om igjen, for dette området har så uendelig mye mer å by på. Ikke minst fra de beste cru-ene – hvor Moulin- à -Vent er en av de aller beste når det kommer til kraft og lagringsevne.

Dette er de 10 cru-ene i Beaujolais

Og denne ukes godbit er intet unntak. Jo lengre den får ligge i kjelleren, jo nærmere kommer den en god pinot noir i karakter. I Beaujolais finnes et eget verb for dette, nemlig «pinoter», som betyr å anta pinot noir-aktige toner, og det er særlig vinene fra Moulin-à-Vent som har denne egenskapen.

Richard Rottiers tar også i et tak i vinmarken.

Og det selv om både druesorten – her er den gamay – og jordsmonnet – granitt og ikke kalk- og leire – er annerledes. Granittjordsmonnet er ellers av en spesiell type, det er svakt rosa og ekstra porøst og inneholder mangan. Det gjør at røttene med letthet kan trenge nedover for å hente næring samtidig som mangan skal være ansvarlig for Moulin- à-Vent-vinenes lett blomsteraktige karakter. Den må du nok vente litt på for akkurat denne vinen.

Vinmarkene som hører inn under den spesielle Moulin-à-Vent-appellasjonen, er ellers øst-sørøstvendte, noe som betyr at druene får nok men ikke for mye sol, siden den varme ettermiddagssola ikke får like godt tak her. Dermed beholder druene en god syrestruktur, som også er en fordel for en vin som skal ligge en stund.

Druene til Rottiers utgave kommer fra gamle vinstokker, noe som bidrar til den gode konsentrasjonen.

Den berømte vindmøllen - selve symbolet på appellasjonen - ses i bakgrunnen.

 

Bak denne vinen står en veldig ung vinmaker, Richard Rottiers, som startet opp i 2007 og som så mange andre av samme generasjon har valgt en økologisk tilnærming for sine nå 5 hektar med vinmarker.

Her kan du lese mer hva den unge generasjonen av vinmakere gjør for Beaujolais

Også vinen er ung, og det er bare et lite år siden vin kunne nyte beaujolais nouveau-er fra samme årgang.

Les mer om hvordan 2014-årgangen forløp

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Rottiers Moulin à Vent Dernier Souffle 2014

Produsent:
Dom. Richard Rottiers
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
265,00 kr
Varenummer:
3548801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen