Ta kål på middagen

Når grønnsakene pakkes rundt kjøttet, slipper ingen unna. Og det er bra, for kål er så sunt og godt for deg at du heretter kan pælme hele kosttilskuddsarsenalet ditt. Med et glass vin til blir det den reneste fryd.

Få grønnsaker er så utskjelt som hodekål. Samtidig som få grønnsaker har så mange gode egenskaper som kålen. Selv om de nok er skjult for de fleste. En hyppig brukt medisinplante gjennom de mer enn 2000 år den er blitt dyrket. Og det er mye som tyder på at de gamle romere hadde rett i sin vurdering av kålen som vidundermedisin, for dens innhold av antioksidanter er særdeles gunstig i kampen mot vår tids største helsetrussel, nemlig kreft. Undersøkelser viser at så lite som et måltid med kål i uka reduserer kreftrisikoen med to tredeler.

Så når noen rynker på nesa over kålen (i alle fall hvis det er en voksen person), kan du vise til hva Cato, en av store og berømte romerske politikere og jordbruksekspert, ga sine samtidige råd om, nemlig å spise mye kål før en middag hvor det serveres mye alkohol, samt noen kålblader etterpå, så skal du kunne drikke så mye du ønsker. Undertegnede har ikke testet dette rådet, men det kan kanskje være verdt å legge seg på minnet. Ellers er følgende anekdote som du kan lese i Henry Notakers Appetittleksikon, ganske festlig: Den romerske keiser Claudius var så glad i kål at han skal ha sammenkalt Senatet for å få dem til å vedta at kål med kjøtt er den beste av alle retter.

Hate eller elske
Kanskje det er grunnen til at kombinasjonen kål og kjøtt er så utbredt i absolutt alle matkulturer. Vi har vår fårikål som selvsagt ikke er noe unik på noen måte, men som likevel er veldig "norsk". Kål har vi dyrket her til lands siden vikingtiden. Og sausen har vært her enda lenger. Men vi har også kålruletter som er en typisk elske eller hate-rett, for de som er gamle nok til å ha hatt det som mer eller mindre fast element i ukesmenyen. Med litt ekstra smakstilsetninger som den vi serverer denne uken, kan jeg love at selv den innbitte kålrulett-hater kan være med på en holdningsendring.

Å drikke vin til en så hverdagslig rett vil kanskje noen mene er å kaste perler for svin. Men da skal vi huske på at kålruletter er en rett som serveres i veldig mange land, også der hvor vin lages. Og der er et glass vin til maten helt naturlig. Kål er imidlertid ikke det letteste å finne en vinpartner til. Vi må konsentrere oss om hvitvin eller en saftig rødvin.

Den hvite må imidlertid ikke være for mager og syreskarp, men heller ikke for bløte syrer. En relativt rimelig siciliansk hvitvin Chiaramonte Cataratto 2001 (46073) er rund og smøraktig med modne tropiske aromaer, litt fet men med akkurat nok syrefriskhet til å gå fint til kålrulettene. Terra Vecchia Vermentino Chardonnay (31869) fra Korsika fungerer også rimelig godt da den er omtrent i samme stilen bare mer krydret.

Lykkelig valg
Den tyske hvitvinen Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173) byr på større eleganse, og her backes de gode syrene med noe mer sødme. Dessuten har den langt lavere alkohol enn de to søreuropeerne.

Noen saftige rødviner er også på sin plass. En av nyhetene nå i januar, Tango Bonarda 2008 (20100) er både rimelig, god og ikke mindre enn super til kålrulettene. Det kommer av den intense bærsaftigheten og -sødmen. Liker du mer krydder i vinen, er sørfranske Le Jaja De Jau Syrah-Grenache 2001 (13292) er veldig godt valg. Sicilianske Chiaramonte Nero d'Avola 2010 (20029) fra samme produsent som den hvite, er enda mer krydret, men ikke mer enn at den vil være et lykkelig valg for den som vil ha mest mulig smak til kålen.

Stekte kålruletter

Fremgangsmåte

Løsne forsiktig 10 kålblader og forvell dem i kokende lettsaltet vann i 10 minutter til de er myke. Hell av vannet. Avkjøl i iskaldt vann og la dryppe godt av.

Fyllet:
Kok risen i dobbel mengde vann. Avkjøl. Bland med farsene, hvitløken og urtene. Spe evt. med melk/vann til en ikke for fast farse. Smak til med salt og pepper.

Legg en stor skje farse midt på hvert kålblad og pakk det hele godt inn. Legg kålrulettene tett i tett i en ildfast form og pensle med olivenolje eller smeltet smør.

Sett inn i ovnen ved 180 grader og stek i 30 minutter. Fordel innholdet av tomatboksen over og stek videre i 20 minutter. Dryss over med friske urter.

Server med potetmos, kokte poteter eller ris og godt brød og gjerne en salat.
 
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen