Ta kål på middagen

Når grønnsakene pakkes rundt kjøttet, slipper ingen unna. Og det er bra, for kål er så sunt og godt for deg at du heretter kan pælme hele kosttilskuddsarsenalet ditt. Med et glass vin til blir det den reneste fryd.
Aase E. Jacobsen
16 Februar 2004 - 09:29

Få grønnsaker er så utskjelt som hodekål. Samtidig som få grønnsaker har så mange gode egenskaper som kålen. Selv om de nok er skjult for de fleste. En hyppig brukt medisinplante gjennom de mer enn 2000 år den er blitt dyrket. Og det er mye som tyder på at de gamle romere hadde rett i sin vurdering av kålen som vidundermedisin, for dens innhold av antioksidanter er særdeles gunstig i kampen mot vår tids største helsetrussel, nemlig kreft. Undersøkelser viser at så lite som et måltid med kål i uka reduserer kreftrisikoen med to tredeler.

Så når noen rynker på nesa over kålen (i alle fall hvis det er en voksen person), kan du vise til hva Cato, en av store og berømte romerske politikere og jordbruksekspert, ga sine samtidige råd om, nemlig å spise mye kål før en middag hvor det serveres mye alkohol, samt noen kålblader etterpå, så skal du kunne drikke så mye du ønsker. Undertegnede har ikke testet dette rådet, men det kan kanskje være verdt å legge seg på minnet. Ellers er følgende anekdote som du kan lese i Henry Notakers Appetittleksikon, ganske festlig: Den romerske keiser Claudius var så glad i kål at han skal ha sammenkalt Senatet for å få dem til å vedta at kål med kjøtt er den beste av alle retter.

Hate eller elske
Kanskje det er grunnen til at kombinasjonen kål og kjøtt er så utbredt i absolutt alle matkulturer. Vi har vår fårikål som selvsagt ikke er noe unik på noen måte, men som likevel er veldig "norsk". Kål har vi dyrket her til lands siden vikingtiden. Og sausen har vært her enda lenger. Men vi har også kålruletter som er en typisk elske eller hate-rett, for de som er gamle nok til å ha hatt det som mer eller mindre fast element i ukesmenyen. Med litt ekstra smakstilsetninger som den vi serverer denne uken, kan jeg love at selv den innbitte kålrulett-hater kan være med på en holdningsendring.

Å drikke vin til en så hverdagslig rett vil kanskje noen mene er å kaste perler for svin. Men da skal vi huske på at kålruletter er en rett som serveres i veldig mange land, også der hvor vin lages. Og der er et glass vin til maten helt naturlig. Kål er imidlertid ikke det letteste å finne en vinpartner til. Vi må konsentrere oss om hvitvin eller en saftig rødvin.

Den hvite må imidlertid ikke være for mager og syreskarp, men heller ikke for bløte syrer. En relativt rimelig siciliansk hvitvin Chiaramonte Cataratto 2001 (46073) er rund og smøraktig med modne tropiske aromaer, litt fet men med akkurat nok syrefriskhet til å gå fint til kålrulettene. Terra Vecchia Vermentino Chardonnay (31869) fra Korsika fungerer også rimelig godt da den er omtrent i samme stilen bare mer krydret.

Lykkelig valg
Den tyske hvitvinen Selbach Bernkastel-Kueser Kardinalsberg Riesling Spätles 2003 (11173) byr på større eleganse, og her backes de gode syrene med noe mer sødme. Dessuten har den langt lavere alkohol enn de to søreuropeerne.

Noen saftige rødviner er også på sin plass. En av nyhetene nå i januar, Tango Bonarda 2008 (20100) er både rimelig, god og ikke mindre enn super til kålrulettene. Det kommer av den intense bærsaftigheten og -sødmen. Liker du mer krydder i vinen, er sørfranske Le Jaja De Jau Syrah-Grenache 2001 (13292) er veldig godt valg. Sicilianske Chiaramonte Nero d'Avola 2010 (20029) fra samme produsent som den hvite, er enda mer krydret, men ikke mer enn at den vil være et lykkelig valg for den som vil ha mest mulig smak til kålen.

Stekte kålruletter

Stekte kålruletter

Fremgangsmåte

Løsne forsiktig 10 kålblader og forvell dem i kokende lettsaltet vann i 10 minutter til de er myke. Hell av vannet. Avkjøl i iskaldt vann og la dryppe godt av.

Fyllet:
Kok risen i dobbel mengde vann. Avkjøl. Bland med farsene, hvitløken og urtene. Spe evt. med melk/vann til en ikke for fast farse. Smak til med salt og pepper.

Legg en stor skje farse midt på hvert kålblad og pakk det hele godt inn. Legg kålrulettene tett i tett i en ildfast form og pensle med olivenolje eller smeltet smør.

Sett inn i ovnen ved 180 grader og stek i 30 minutter. Fordel innholdet av tomatboksen over og stek videre i 20 minutter. Dryss over med friske urter.

Server med potetmos, kokte poteter eller ris og godt brød og gjerne en salat.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her