Test av chilenske viner - Pinot Noir og Syrah

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 16:29

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Pinot Noir og Syrah

+ (87p)
Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
59080 VSD - kr 176,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Podium Wines
Farge og duft: Klar varm rød. Ren elegant og ganske intens pinotduft med søte røde og mørke skogsbær samt noe mokka/fat.
Smak: Fruktig innsmigrende anslag, god syre, god fylde, fine tanniner, noe bitterhet mot slutten, flott bærfriskhet i finishen. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam.
Vurdering: En veldig saftig og deilig pinot noir fra Chile - tåler fint tre-fire år. Meget godt kjøp. 87 p (2008)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Leyda Pinot Noir Lot 21 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
VSD - ca. kr 275,00 (75cl)
Kun Horeca
Podium Wines
Farge og duft: Dyp rød. En del eik og litt urter over røde og mørke bær.
Smak: Bløtt anslag, god fylde, noe sødme, veldig fin syre, god frukt, noe fat mot slutten som er lang. (2008)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En litt vel fatpreget, men ellers vellaget pinot noir. Tåler fint fire år. Vel verd prisen. 86 p (2008)

(85p)
Tabalí Reserva Syrah 2007
Viña Tabalí
Chile - Limari Valley
44561 VSD - kr 128,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Dyp rød. Fin duft av mørke bær, noe sjokolade, litt urter.
Smak: Følger duften, god syre, saftig og god utover, fine tanniner, sitter godt. (2007)
Bruksområde: Grillmat, lam.
Vurdering: En vellaget chilensk syrah. Tåler fint et par år til. Meget godt kjøp. 85 p (2007)
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. lagring i franske eikefat, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(84p)
Montes Limited Selection Pinot Noir 2009
Montes
Chile - Casablanca
44416 VSD - kr 149,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum
Farge og duft: Klar dyp rød. Søte friske røde og mørke bær, litt krydder og bittertoner samt sjokolade.
Smak: Fruktig anslag, god syre, frisk fruktig stil, litt varm mot slutten, men god, sitter bra. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En god vin for de neste to årene. Godt kjøp. 84 p (2009)
Bestill her:

(84p)
Santa Helena Seleccion del Directorio Pinot Noir 2009
Viña Santa Helena
Chile - Casablanca
58167 Vectura - kr 154,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar dyp rød. Veldig innbydende duft av friske røde bær og blomster.
Smak: Saftig og frisk i anslaget, god syre, fine myke tanniner, saftig og god finish. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Veldig intens og ren i frukten. Topp de neste to årene. Godt kjøp. 84 p (2009)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Cono Sur Pinot Noir Reserva 2009
Viña Cono Sur
Chile - Casablanca
10514 Vectura - kr 114,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Klar dyp rød. Ren og frisk skogsbærduft, særlig røde bær.
Smak: Bløtt fruktig anslag, god syre, ren og frisk frukt, godt bitt mot slutten, sitter godt. (2009)
Bruksområde: Pasta, pizza, lyst kjøtt.
Vurdering: En fruktig og lettdrikkelig vin for det neste året. Godt kjøp. 83 p (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (82p)
Cono Sur Syrah 2009
Viña Cono Sur
Chile - Rapel
80524 Vectura - kr 93,60 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Dyp rød. Ung bærduft, ganske fersk.
Smak: Myk bærfrukt i starten, rund og behagelig med fine myke tanniner, saftig og god. (2009)
Bruksområde: Lettere retter.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for det neste året eller så. Meget godt kjøp. 82 p (2009)
Laget av: 85% Syrah, 5% Carmenère, 5% Cabernet Sauvignon, 3% Malbec, 2% Aspiran
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (70p)
Casillero del Diablo Pinot Noir 2009
Concha y Toro
Chile - Limari Valley
VSD - ca. kr 99,90 (75cl)
Kun Horeca
Concha y Toro Norway
Farge og duft: Klar dyp rød. Veldig syltet duft.
Smak: Følger duften, ikke veldig elegant, oksyre, veldig kunstig i frukten, bitter finish. (2009)
Vurdering: Mulig flaskefeil. 70 p (2009)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her