Test av Côtes-de-Nuits - Kommunenivå

Redaksjonen
22 September 2011 - 17:18

Samtidig som vinene som er i salg er til dels svært unge. Og prisene er et eget kapittel. Men i øyeblikket er det en del svært overbevisende viner på markedet, samt en håndfull mindre interessante. Det siste er imidlertid ikke negativt nok til å la være å kjøpe inn slike burgundere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali, Jessica Senning, Trattoria Popolare og Marianne Johnsen, Feinschmecker.

 Torstein Østenstad   Jessica Senning    Marianne Johnsen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

 
 
 
 
 
Testen, som ble gjennomført 24. mars 2011 omfatter 25 viner fra Côtes de Nuits. Smakingen ble foretatt blindt etter nivå og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Kommunenivå

+ (89p)
Vosne-Romanée Les Hautes Maizières 2007
Dom. Bruno Clavelier
Frankrike - Burgund
VSD - kr 375,00 (75cl)
Spesialimport (kontakt Vinmonopolet for bestilling)
Vinarius
Farge og duft: Klar varm rød. Nydelig kompleks duft med flott krydder- og jordsmonnspreg, noe fat.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, silkemyk stor munnfølelse, fine slanke tanniner, konsentrert, sitter godt utover, veldig lang ettersmak. (2007)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En virkelig lekker vin som vil utvikle seg videre i minst sju år. Meget godt kjøp. 89 p (2007)
Laget av: Pinot Noir

+ (88p)
Taupenot-Merme Chambolle Musigny 2008
Taupenot-Merme
Frankrike - Burgund
53000 VSD - kr 359,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Rød med oransje kant. Flott åpen, parfymert og aromatisk duft med røde og mørke bær, krydder, mineraler og blomster.
Smak: Følger duften, flott konsentrasjon, stofflig og elegant, høy syre, fine slanke tanniner, sitter veldig lenge. (2008)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En nydelig vin for de neste sju årene. Meget godt kjøp. 88 p (2008)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Audoin Marsannay Clos du Roy 2007
Dom. Charles Audoin
Frankrike - Marsannay
50781 VSD - kr 234,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Klar rød. Veldig deilig duft, åpen og aromatisk med kirsebær, moreller, jordbær, fat.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, stor og rund frukt gir veldig god munnfølelse, nærmest silkemyk, slanke gode tanniner, sitter lenge. (2007)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En deilig vin for de neste fire årene. Meget godt kjøp. 87 p (2007)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 13,2% vol.
Bestill her:

(86p)
Audoin Marsannay Les Favières 2009
Domaine Charles Audoin
Frankrike - Marsannay
59184 VSD - kr 229,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Best Buys International
Farge og duft: Mørk klar rød. Veldig deilig og innbydende duft, aromatisk med skogsbær, urter, snev av vanilje.
Smak: Fyldig anslag, stor mykhet, god frukt, fine tanniner utover, sitter godt utover. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En elegant og delikat vin for de neste fire årene. Meget godt kjøp. 86 p (2009)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Faiveley Gevrey-Chambertin 2002
Dom. J. Faiveley
Frankrike - Burgund
55549 Vectura - kr 338,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Dyp klar varm rød. Lett utviklet men fortsatt lovende og småkompleks duft med jordsmonn, fat, krydder, lær, kjeller.
Smak: Middels fyldig anslag, avrundete tanniner gir god mykhet, høy syre frisker opp, jordsmonn i finishen. (2002)
Bruksområde: Lam, vilt.
Vurdering: En klassisk stil som er god nå, men som tåler et par år til. Godt kjøp. 86 p (2002)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Bouchard Gevrey-Chambertin 2008
Bouchard Père & Fils
Frankrike - Burgund
55511 Cuveco - kr 326,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Varm klar rød. Fin moden duft med bringebær, jordbær, vanilje, urter, mineraler, lær.
Smak: Følger duften, moden i frukten, fine syrer, bløte tanniner, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam.
Vurdering: En innbydende vin for de neste tre årene. Verd prisen. 85 p (2008)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Labouré-Roi Gevrey-Chambertin 2009
Labouré-Roi
Frankrike - Burgund
93419 Vectura - kr 319,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Quality Brands
Farge og duft: Klar rød. Litt lukket duft med noe grønt, noe skogsbær, lær, kjøtt, litt fat, litt volatil.
Smak: En del syre i starten, tørker en del utover, litt raspende tanniner, litt bitter i finishen. (2009)
Bruksområde: Kjøtt med saus.
Vurdering: En vin som ikke er helt i balanse. Bør dekanteres. Og vil kanskje roe seg ned de neste tre årene? Knapt verd prisen. 80 p(2009)
Laget av: Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (80p)
Bouchard Vosne-Romanée 2006
Bouchard Père & Fils
Frankrike - Burgund
6187 Cuveco - kr 399,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Klar dyp varm rød. Moden bærduft, stall, svart oliven, sopp og krydder.
Smak: Følger duften, ganske moden i frukten, tørker en del utover, mye fat i slutten. (2006)
Bruksområde: Kjøtt med saus.
Vurdering: Ikke helt i balanse. Blir neppe bedre. Knapt verd prisen. 80 p (2006)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 14 mnd fatlagring, 10 mnd flaskemodning før salg.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her