Drikke
Test av vintage champagne - Rosé

Test av vintage champagne - Rosé

Det er ikke et entydig forhold mellom pris og kvalitet når det kommer til årgangschampagne.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2012 - 16:35

Derfor finnes det blant toppskårerne champagner som koster fra litt over tre hundrelapper til det femdoblete. Aller mest imponert var panelet over roséene som holdt gjennomgående veldig høy kvalitet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Francesco Azzarone, Grefsenkollen, Stefano Pagani, Onda, Thomas Pedersen, Le Benjamin og Espen Hermansen, Cru.

Testen, som ble gjennomført 17., 18. og 22. november 2011 omfatter 57 årgangschampagner. Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Rosé

(95p)
Bollinger la Grande Année Rosé Brut 2002
Bollinger
Frankrike - Champagne
43982 Vectura - kr 1 089,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Haugen-Gruppen AS
Farge og duft: Lakserød. Nydelig pinotpreget duft, en del autolyse, modne bringebær, trøfler og krydder, likevel veldig ung og lovende, tydelig jordsmonns- og mineralpreg.
Smak: Fyldig anslag, veldig kompleks, som duften, nydelige små bobler, god syre, fin sødme, fantastisk karakter, veldig lang ettersmak. (2002)
Bruksområde: Lam, lettere vilt.
Vurdering: En "burgunderaktig" rosé som smaker perfekt nå, men som vil utvikle seg videre i minst 15 år. Meget godt kjøp. 95 p (2002)
Laget av: 65% Pinot Noir, 35% chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(94p)
Pol Roger Brut Rosé Pinot Noir 2002
Pol Roger
Frankrike - Champagne
92899 VSD - kr 465,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinetum
Farge og duft: Lakserød. Nydelig duft, veldig ung fortsatt, bringebær, grapefrukt, blomster, mineraler.
Smak: Flott mousse fra starten, fast gjennom hele smakskurven, strålende friskhet, deilig sødme fra røde bær balanserer, tørr og frisk finish med veldig god fasthet. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt, lam.
Vurdering: En kompleks og elegant rosé for de neste 12 årene. Meget godt kjøp. 94 p (2002)
Laget av: Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

(94p)
Tattinger Comtes Rosé 2004
Taittinger
Frankrike - Champagne
Vectura - ca. kr 1 999,00 (75cl)
Kun Horeca
Fondberg AS
Farge og duft: Lakserød. Elegant rik duft med fin sødme, søte røde bær, særlig kirsebær, jordbær og bringebær, krydder, noe grapefrukt samt snev av nøtter.
Smak: Fyldig start, stor munnfølelse, fine bobler, syrene gir god fasthet, kompleks og rik, her skjer det mye, veldig fast og lang ettersmak. (2004)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En svært "rødvinsaktig" rosé, i retning chambolle-musigny, som kan lagres i minst 15 år. Verd prisen? 94 p (2004)

÷ (93p)
Louis Roederer Brut Rosé 2006
Louis Roederer
Frankrike - Champagne
51098 VSD - kr 509,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Strøm AS
Farge og duft: Lys varm rosa. Superelegant duft, nydelig rosékarakter, røde bær, jordbær, bringebær, krydder, noe autolyse.
Smak: Fantastisk friskhet fra starten, veldig god frukt og syre, strålende mousse, god fasthet utover, noe krydder i ettersmaken. (2006)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En virkelig lekker rosé for de neste åtte årene. Meget godt kjøp. 93 p (2006)
Laget av: Pinot noir, chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

÷ (92p)
Deutz Rosé Brut 2007
Champagne Deutz
Frankrike - Champagne
10109 Vectura - kr 450,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Palmer & Co
Farge og duft: Lys varm rosa. Nydelig duft av røde bær, blomster, mineraler, rosépepper,
Smak: Følger duften, små delikate bobler, silkemykt skum, god frukt, integrert sødme, tørr god lang finish med fine bærtoner. (2006)
Bruksområde: Aperitiff, forretter med skalldyr eller spekeskinke.
Vurdering: En svært elegant og raffinert rosé for de neste fem årene. Meget godt kjøp. 92 p (2006)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 48-60 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her