Tester

Beaujolais nouveau

Med disse blir beaujolais nouveau-feiringen en suksess

Med disse blir beaujolais nouveau-feiringen en suksess

Den tredje torsdagen i november er dagen hvor den første smak av årets druehøst gjøres tilgjengelig. Og i år smaker den nye vinen ekstra godt.
Aase E. Jacobsen
15 November 2017 - 15:33

Aller best er en kraftpakke av en beaujolais nouveau, Ch. Grand'Grange Beaujolais Nouveau 2017 som er laget av druer fra gamle vinstokker (og signert det danske advokatparet og vingårdeierne Marianne Philip og Per Håkon Schmidt). Slike planter tåler varme og tørke mye bedre enn yngre vinplanter, og kjennetegnes ofte av å gi viner med høy konsentrasjon. Det er tilfellet også for Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l'Ancien Vieilles Vignes 2017 som får druer fra 40 år gamle vinstokker. Ifølge produsenten Jean Paul Brun er avlingen i 2017 på 30 hl/ha som er halvparten av et normalår på grunn av at deler av Beaujolais ble rammet av hagl på forsommeren. 

Jean Paul Bruns beaujolaiser er helt i kvalitetstoppen

Det er også forskjell på beaujolais nouveau fra Beaujolais AOP og Beaujolais-Villages AOP hvor de siste ofte har en tendens til større dybde og raffinement som i tilfellet Rottiers Beaujolais-Villages Nouveau 2017  - for øvrig er den mest burgundlike av de 15 vinene som er testet. 

Bli kjent med denne produsenten her

Les mer om hvordan Beaujolais er delt inn og hva som kjennetegner underområdene

At årets ferske vin smaker så godt er først og fremst knyttet til årgangens kvalitet. 2017 gikk inn i historien som et særdeles varmt år hvilket har gitt fullmodne druer med mye farge. Alkoholnivået i 2017 er høyere enn i 2016, men takket være større friskhet, er vinene ikke like robuste som i like varme 2015. Den rekordtidlige innhøstningen - den startet allerede i midten av august, mens franskmenn flest var på ferie - gjør også at årets beaujolais nouveau har fått mer tid på å bli drikkeklar. 

Se alt vi har skrevet om beaujolais nouveau

Det er ekstra positivt siden stadig flere produsenter velger spontangjæring - altså ingen tilsetning av gjær - som gjerne tar litt lengre tid. Og ikke minst at Beaujolais som region har gjennomgått og er fortsatt i kraftig fornyelse hvilket viser seg i form av viner med klar stedskarakter og ikke minst godt lagringspotensial.

Se alt det gode du kan kjøpe fra Beaujolais

Det preger også områdets fersk vin. Tiden da beaujolais nouveau var synonymt med halvgjæret saft er definitivt historie. 

På neste side finner du vinene listet etter poeng - siden vinene ikke kan bestilles er de merket med utgått 

Her finner du oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt hvilke viner

Årets beaujolais nouveau er i salg fra kl 10 den 16. november når polutsalgene åpner

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her