TEST: Med disse blir beaujolais nouveau-feiringen en suksess

Test Beaujolais nouveau

Med disse blir beaujolais nouveau-feiringen en suksess

Den tredje torsdagen i november er dagen hvor den første smak av årets druehøst gjøres tilgjengelig. Og i år smaker den nye vinen ekstra godt.

Aller best er en kraftpakke av en beaujolais nouveau, Ch. Grand'Grange Beaujolais Nouveau 2017 som er laget av druer fra gamle vinstokker (og signert det danske advokatparet og vingårdeierne Marianne Philip og Per Håkon Schmidt). Slike planter tåler varme og tørke mye bedre enn yngre vinplanter, og kjennetegnes ofte av å gi viner med høy konsentrasjon. Det er tilfellet også for Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l'Ancien Vieilles Vignes 2017 som får druer fra 40 år gamle vinstokker. Ifølge produsenten Jean Paul Brun er avlingen i 2017 på 30 hl/ha som er halvparten av et normalår på grunn av at deler av Beaujolais ble rammet av hagl på forsommeren. 

Jean Paul Bruns beaujolaiser er helt i kvalitetstoppen

Det er også forskjell på beaujolais nouveau fra Beaujolais AOP og Beaujolais-Villages AOP hvor de siste ofte har en tendens til større dybde og raffinement som i tilfellet Rottiers Beaujolais-Villages Nouveau 2017  - for øvrig er den mest burgundlike av de 15 vinene som er testet. 

Bli kjent med denne produsenten her

Les mer om hvordan Beaujolais er delt inn og hva som kjennetegner underområdene

At årets ferske vin smaker så godt er først og fremst knyttet til årgangens kvalitet. 2017 gikk inn i historien som et særdeles varmt år hvilket har gitt fullmodne druer med mye farge. Alkoholnivået i 2017 er høyere enn i 2016, men takket være større friskhet, er vinene ikke like robuste som i like varme 2015. Den rekordtidlige innhøstningen - den startet allerede i midten av august, mens franskmenn flest var på ferie - gjør også at årets beaujolais nouveau har fått mer tid på å bli drikkeklar. 

Se alt vi har skrevet om beaujolais nouveau

Det er ekstra positivt siden stadig flere produsenter velger spontangjæring - altså ingen tilsetning av gjær - som gjerne tar litt lengre tid. Og ikke minst at Beaujolais som region har gjennomgått og er fortsatt i kraftig fornyelse hvilket viser seg i form av viner med klar stedskarakter og ikke minst godt lagringspotensial.

Se alt det gode du kan kjøpe fra Beaujolais

Det preger også områdets fersk vin. Tiden da beaujolais nouveau var synonymt med halvgjæret saft er definitivt historie. 

På neste side finner du vinene listet etter poeng - siden vinene ikke kan bestilles er de merket med utgått 

Her finner du oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt hvilke viner

Årets beaujolais nouveau er i salg fra kl 10 den 16. november når polutsalgene åpner

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen