Tester
Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist
Foto: (paylessimages)

Prøv en av disse fantastiske sakene og bli overbevist

Utvalget av sake på polet er nå veldig mye bedre enn for kort tid siden. Sjekk de 32 sakene som er smakt og finn din favoritt.
Aase E. Jacobsen
07 November 2017 - 09:20

Mitt første møte med sake var på 80-tallet, den gang kalte vi det risbrennevin, og det ble servert varmt til japanske retter på de ytterst får spisestedene som kombinerte dette i Oslo. Begge deler var eksotisk, og maten var helt klart mye bedre enn drikken. Det var selvsagt fordi utvalget var så lite og så lite representativt. Sake hadde en bortgjemt og nedprioritert plass på restaurantenes drikkekart selv lenge etter at sushi og asian fusion gjorde sitt inntog for alvor. Nå derimot er situasjonen en helt annen. Ikke minst er det på drøyt to år utdannet 45 sakesommelierer i Norge ifølge Kaori Ishii som var Norges første sakesommelier og som står for utdanningen på Sake Sommelier Academy Norway. Dette er en utdanning med flere nivåer på linje med vin- og ølsommelier, bare at temaet er sake - som igjen er en helt annen verden hva begreper angår.  

Du trenger imidlertid ikke ta utdanning for å nyte din sake. Du kan starte med å lese dette:

Lær om hvordan du velger sake til ulike retter av Norges første sakesommelier Kaori Ishii

Her kan du lære mer om sake, hva begrepene betyr  og hva som skiller de ulike typene

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

At sake er en helt annen begrepsverden enn vin og øl, bør altså ikke forhindre deg i å utforske denne drikken. Start med en eller to - kanskje en sparkling sake eller en junmai i stedet for hvitvin til sushien og så kan du gå videre og eksperimentere med de stadig mer komplekse utgavene. Det finnes saker som passer til kjøtt, til ost eller dessert, og de som helst brukes som drinkingrediens

På neste side finner du de 32 sakene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her