Drikke
Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

I Grimstad finnes faktisk Europas eneste sakebryggeri. Og hos Nøgne Ø kan de virkelig sakene.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2015 - 15:03

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sake er en såkalt «acquired taste» – noe du må venne deg til – på samme måte som sherry og «surøl».

Smaker umami

Det disse har felles er den femte smaken, såkalt umami, som ofte gjenfinnes i asiatisk mat eller mat som har gjennomgått en melkesyregjæring. Som er en av de hotteste mattrendene for tiden. Hvis du lurer på hva det er, er sauerkraut og rakefisk noen eksempler fra nordeuropeisk tradisjonsmat.

I denne sammenhengen passer altså sake veldig godt inn, og Nøgne Øs fire forskjellige saker har sine helt klare bruksområder.

Den mest utfordrende, men også mest komplekse er Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake (16493). Den er rett og slett en imponerende sake med aromaer av smør, våt stein, sjøbunn, tørket mango og med deilig fruktighet og masse umami i finishen. Overrask neste gang du serverer ost. Jeg kan garantere at det blir diskusjoner rundt bordet.

Navn som krever forklaring

Det lange og kronglete navnet på denne sake-en fortjener en forklaring. Den finner nederst i denne artikkelen

De andre sake-ene fra Nøgne Ø er langt mer tilgjengelige. Den mest elegante er Junmai Ginjo Sake (14540)som har et spennende mineralsk preg,

frisk og lekker i munnen, omtrent som en chablis grand cru.

Den passer veldig godt til mer forseggjorte og ganske delikate asiatiske retter.

På plass i polhyllene

Nøgne Ø Junmai Sake (52870)er super som følge til sushi siden den har en del sødme, god munnfølelse og svakt tropisk

fruktighet. Dermed tar den både syltet ingefær, wasabi og soya med glans. Den finnes dessuten allerede i en god del polhyller.

Her kan du lese hva Norges fremste ekspert på sake til mat mener

Sakebrygging er en kompleks affære som ikke ligner på noe annet, men ligner mer på ølbrygging enn vinframstilling. Det er en av grunnen til at Nøgne Ø dro i gang sitt «ville» prosjekt i 2010.

Det siste sake-prosjektet er helt vilt for det er snakk om en spontangjæret musserende sake. Sammenlignet med andre musserende sake-er er Nøgne Ø Sparkling Sake (2251402) tørr og frisk og med et veldig rent rispreg. Et godt og kulere alternativ til prosecco.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her