Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Vi har testet 87 juleøl

Aase E. Jacobsen
17 Desember 2014 - 10:22

Aase E. Jacobsen

Selv om det er mye godt juleøl å finne i alle alkoholstyrker, må vi helt i øvre styrkeklasse for å finne de aller beste. Største kvalitetsspredning er det i de laveste alkoholstyrkene. Den såkalte butikklassen omfatter alt fra velbygde juleøl til mer vandige saker. Også «polølet» dekker hele kvalitetsspekteret.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Helle Hasting, Stadtholdergaarden, Lillian Gudvangen, Nydalen Bryggeri og Spiseri, Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals, Amund Arnesen, Smakselv, Andreas Wold, Feinschmecker, Jonas Jacobsen, Schouskjelleren, Mikael Niklasson, Gamle Major, Joel Dunder, Amundsen, Andreas Kjøllner, frilans og Sebastian Rønnebring, Dr Jekylls.

Testen, som ble gjennomført 27. oktober 2014, omfatter de 87 juleølene som nådde fram i tide.

Smakingen ble foretatt blindt etter alkoholstyrke. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Lenkene øverst og nederst leder deg til testens fem klasser.

Dette er de beste juleølene:


Best i butikk-klassen

 

Ægir Hod Julebrygg
88 poeng
Farge og duft: Ravgul. God intensitet i duften, pepper, julekrydder, sitrus, malt, honning, appelsin, kaffe, granbar.
Smak: Frisk, tørr og ganske syrlig med god intensitet, mase krydder, akkurat som i duften, lang ettersmak med de samme tonene som i duften.
Mat: Ribbe.
Vurdering: Et strålende juleøl i denne kategorien.

 


Dette er de beste juleølene mellom 4,75 og 6,9 %

 

Grünerløkka Brygghus Løkka Jul
90 poeng
Farge og duft: Mørk brunsvart. Stor rik duft med masse malt, bittertoner, røstet karakter, nøtter, aromatisk humle, sjokolade, brent karamell og brente mandler.
Smak: Silkemyk i munnen og samtidig fyldig, rik og konsentrert, små deilige bobler, fin maltsødme, fantastisk god ettersmak.
Mat: Kraftige gryter, rike juleretter.
Vurdering: Et svært godt laget juleøl.

 

Austmann Vintersolverv
90 poeng
Farge og duft: Mørk brun. Rik duft med kaffe, toast, anis, tørket frukt, nøtter.
Smak: Stor god munnfølelse, små bobler, følger duften, deilig mykhet, lang god ettersmak med fint julekrydderpreg.
Mat: Sjokoladedessert, viltgryte.
Vurdering: Et veldig godt juleøl.

 


Dette er de beste juleølene mellom 7 og 8,9 %

 

Coisbo Christmas Ale
89 poeng
Farge og duft: Mørk brun. Mye frukt, appelsinmarmelade, plommer, papaya, litt kanel, nellik, karamell.
Smak: Mye sødme i starten, kompleks med mange lag av frukt og krydder, en del sødme gjennom hele, men likevel balansert på grunn av god friskhet og tørrhet.
Mat: Ost, krydret mat, røykt pinnekjøtt.
Vurdering: Et søtt men godt øl.

 

Midtfyns Jule Stout
89 poeng
Farge og duft: Brunsvart. Konsentrert innbydende duft av kaffe, plomme i madeira, tjære, eukalyptus/einebær.
Smak: Følger duften, stor maltkropp, fin balanse mellom bitterhet og malt, lang ettersmak.
Mat: Sjokoladedesserter, peiskos.
Vurdering: Et rikt og godt juleøl med svært godt maltpreg.

 

Slaapmutske Christmas
89 poeng
Farge og duft: Rødbrun. Karamell, svisker, nøtter, kandis, lær, plommer, appelsinmarmelade.
Smak: Rund og myk med en del sødme, men ikke for mye, behagelig maltpreg, vinøs stil, fyldig og kompleks, lang ettersmak med fine bittertoner.
Mat: Ost, desserter, salt kjøtt, røykt pinnekjøtt, peiskos, ribbe.
Vurdering: Et flott juleøl som utmerker seg med en kompleks maltkarakter.

 


Testens aller beste juleøl holder 9 % og mer

 

Austmann Stille natt
93 poeng
Farge og duft: Rødbrun. Flott duft av eukalyptus, anis, ingefær, muskat, salvie, einer, knekk, karamell, nøtter.
Smak: Kraftig og fylde med mye krydder, men veldig godt balansert, svært kompleks og lang ettersmak.
Mat: Peiskos, desserter.
Vurdering: Et spennende og imponerende godt juleøl.

 

St. Bernardus
93 poeng
Farge og duft: Dyp brun. Flott duft med nydelig maltpreg, moden frukt, rosiner, krydder, julekrydder, sitrus, skogsbær, appelsin.
Smak: Følger duften, også noe mørkere frukt kommer i smaken, veldig god maltsødme, veldig lang og deilig ettersmak.
Mat: Vilt, rike gryter.
Vurdering: Et nydelig og meget godt balansert øl.

 
 
Lenkene øverst og nederst leder deg til testens fem klasser.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her