Drikke
Vi har testet 87 juleøl

Vi har testet 87 juleøl

Aase E. Jacobsen
17 Desember 2014 - 11:22

Aase E. Jacobsen

Selv om det er mye godt juleøl å finne i alle alkoholstyrker, må vi helt i øvre styrkeklasse for å finne de aller beste. Største kvalitetsspredning er det i de laveste alkoholstyrkene. Den såkalte butikklassen omfatter alt fra velbygde juleøl til mer vandige saker. Også «polølet» dekker hele kvalitetsspekteret.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Helle Hasting, Stadtholdergaarden, Lillian Gudvangen, Nydalen Bryggeri og Spiseri, Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals, Amund Arnesen, Smakselv, Andreas Wold, Feinschmecker, Jonas Jacobsen, Schouskjelleren, Mikael Niklasson, Gamle Major, Joel Dunder, Amundsen, Andreas Kjøllner, frilans og Sebastian Rønnebring, Dr Jekylls.

Testen, som ble gjennomført 27. oktober 2014, omfatter de 87 juleølene som nådde fram i tide.

Smakingen ble foretatt blindt etter alkoholstyrke. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Lenkene øverst og nederst leder deg til testens fem klasser.

Dette er de beste juleølene:


Best i butikk-klassen

 

Ægir Hod Julebrygg
88 poeng
Farge og duft: Ravgul. God intensitet i duften, pepper, julekrydder, sitrus, malt, honning, appelsin, kaffe, granbar.
Smak: Frisk, tørr og ganske syrlig med god intensitet, mase krydder, akkurat som i duften, lang ettersmak med de samme tonene som i duften.
Mat: Ribbe.
Vurdering: Et strålende juleøl i denne kategorien.

 


Dette er de beste juleølene mellom 4,75 og 6,9 %

 

Grünerløkka Brygghus Løkka Jul
90 poeng
Farge og duft: Mørk brunsvart. Stor rik duft med masse malt, bittertoner, røstet karakter, nøtter, aromatisk humle, sjokolade, brent karamell og brente mandler.
Smak: Silkemyk i munnen og samtidig fyldig, rik og konsentrert, små deilige bobler, fin maltsødme, fantastisk god ettersmak.
Mat: Kraftige gryter, rike juleretter.
Vurdering: Et svært godt laget juleøl.

 

Austmann Vintersolverv
90 poeng
Farge og duft: Mørk brun. Rik duft med kaffe, toast, anis, tørket frukt, nøtter.
Smak: Stor god munnfølelse, små bobler, følger duften, deilig mykhet, lang god ettersmak med fint julekrydderpreg.
Mat: Sjokoladedessert, viltgryte.
Vurdering: Et veldig godt juleøl.

 


Dette er de beste juleølene mellom 7 og 8,9 %

 

Coisbo Christmas Ale
89 poeng
Farge og duft: Mørk brun. Mye frukt, appelsinmarmelade, plommer, papaya, litt kanel, nellik, karamell.
Smak: Mye sødme i starten, kompleks med mange lag av frukt og krydder, en del sødme gjennom hele, men likevel balansert på grunn av god friskhet og tørrhet.
Mat: Ost, krydret mat, røykt pinnekjøtt.
Vurdering: Et søtt men godt øl.

 

Midtfyns Jule Stout
89 poeng
Farge og duft: Brunsvart. Konsentrert innbydende duft av kaffe, plomme i madeira, tjære, eukalyptus/einebær.
Smak: Følger duften, stor maltkropp, fin balanse mellom bitterhet og malt, lang ettersmak.
Mat: Sjokoladedesserter, peiskos.
Vurdering: Et rikt og godt juleøl med svært godt maltpreg.

 

Slaapmutske Christmas
89 poeng
Farge og duft: Rødbrun. Karamell, svisker, nøtter, kandis, lær, plommer, appelsinmarmelade.
Smak: Rund og myk med en del sødme, men ikke for mye, behagelig maltpreg, vinøs stil, fyldig og kompleks, lang ettersmak med fine bittertoner.
Mat: Ost, desserter, salt kjøtt, røykt pinnekjøtt, peiskos, ribbe.
Vurdering: Et flott juleøl som utmerker seg med en kompleks maltkarakter.

 


Testens aller beste juleøl holder 9 % og mer

 

Austmann Stille natt
93 poeng
Farge og duft: Rødbrun. Flott duft av eukalyptus, anis, ingefær, muskat, salvie, einer, knekk, karamell, nøtter.
Smak: Kraftig og fylde med mye krydder, men veldig godt balansert, svært kompleks og lang ettersmak.
Mat: Peiskos, desserter.
Vurdering: Et spennende og imponerende godt juleøl.

 

St. Bernardus
93 poeng
Farge og duft: Dyp brun. Flott duft med nydelig maltpreg, moden frukt, rosiner, krydder, julekrydder, sitrus, skogsbær, appelsin.
Smak: Følger duften, også noe mørkere frukt kommer i smaken, veldig god maltsødme, veldig lang og deilig ettersmak.
Mat: Vilt, rike gryter.
Vurdering: Et nydelig og meget godt balansert øl.

 
 
Lenkene øverst og nederst leder deg til testens fem klasser.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her