Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Tilgjengelig storhet

Domaine de Chevalier har en spesielt god klang i bordeauxelskerens øre. Er investeringen utenfor dine budsjettrammer, har vi et bonustilbud på lur.
Aase E. Jacobsen
09 November 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Bordeauxelskerne kan deles inn i flere leire. For det første er det en til tider dyp og uoverkommelig grøft mellom dem som har forelsket seg i den myke merlotdominerte stilen i Libourne, les St. Emilion og Pomerol. Og de som forlanger at en bordeaux skal være noe helt annet enn forførende og deilig. De er ikke interessert i annet en Médoc hvor cabernet er konge. Men også her er det store forskjeller i preferansene. Noen tviholder på de mørke seriøse og svært lagringsdyktige vinene fra den midtre delen av Médoc. Stikkord er Pauillac og St. Estephe. Andre liker naboen St. Juliens uttalte stallaromaer som gir et enda mer maskulint uttrykk. I utkanten av denne testosteronsonen finner vi Margaux som danner et velkomment pustehull for de som ikke helt føler seg hjemme her. Margaux er som navnet gir et bilde av, raffinementets og elegansens høyborg.

Alle disse forskjellene til tross, er de fleste enige om at Graves, eller helst Pessac-Léognan som siden 1987 har samlet områdets beste produsenter, er noe for seg. Graves fikk ikke være med den gang de store naboene i nord fordelte medaljene seg i mellom, altså den berømte 1855-klassifikasjonen som ble revidert i 1973, og som mange mener er moden for nok en revisjon. Graves fikk sin først i 1953 og teller i alt 16 slott. Helt på topp, ikke bare i Graves men også i Bordeaux som sådan, er Haut-Brion som har en nærmest magisk tiltrekningskraft.

Klassisk
Domaine de Chevalier har under Bernard Oliviers 22-årige styre etablert seg i et klart nummer to-sjikt. Den store forskjellen er imidlertid at Domaine de Chevalier er tilgjengelig for vanlige lønnsmottakere, mens Haut-Brion krever en investering tilsvarende en hel ukes matbudsjett - minst. Stilen er også forskjellig, Haut-Brion ligner mer på sine kolleger i nord, mens Domaine de Chevalier er mykere og mer parfymert. Men sku ikke hunden på hårene, for selv om den virker aldri så innsmigrende, har den alltid mye å gå på.

Nå er 2001-årgangen tilgjengelig av både den "store" Domaine de Chevalier 2001 (37509) og av annenvinen, L'Esprit de Chevalier 2001 (44654), som er nyhet i novemberlisten for bestillingsutvalget. For Bordeaux kom 2001 helt i skyggen av 2000 som ble en stor hype, ikke bare på grunn av det runde tallet men også fordi det ble en svært rik årgang med mye av alt. 2001 ble rent kvalitetsmessig oppfattet som noe mer ujevn. Avlingene var lavere på grunn av problemer under blomstringen. Sommeren var kjølig og regnfylt. Det hele ble reddet av en lang og varm høst. Derfor viser 2001 seg å være en flott og svært klassisk årgang, spesielt i Médoc og Graves, med et veldig godt terroiruttrykk og middels til god lagringskapasitet (minst ti år). Den avventende interessen hos det internasjonale publikum gjør at prisene har holdt seg relativt gunstige. Så altså også for Domaine de Chevalier som trolig takket være en gunstig eurokurs er endog blitt tjue kroner billigere i løpet av høsten.

Første- vs annenvinen
Den store Chevalier 2001 er duftmessig rik og ganske robust duft med tydelig preg av å være en cabernetdominert vin for her er mye solbær i tillegg til mokka/kaffe, fat, cedertre og røyk. Anslaget er usedvanlig flott på grunn av sin kjølige fylde, den er silkemyk samtidig som den har gode syrer og tanniner og konsentrasjon. Likevel er den overraskende tilgjengelig allerede nå, frisk og svært lang ettersmak med nydelig solbærpreg, en del jordsmonn, røyk og cedertre. Den store fordelen sammenlignet med andre store unge bordeauxer er at den kan nytes allerede nå - til rike og elegante retter med rødt kjøtt, særlig hjort og elg - samtidig som den holder i minst ti år til.

L'Esprit 2001 er noe søtere i tonene og har dessuten et snev av animalskhet. Den er forførende myk med overraskende kjølig frukt i smaken, også her er stoffligheten påtakelig men syrene og tanninene er langt bløtere. Ettersmaken er lang og god med de samme tonene som i duften. En usedvanlig innsmigrende vin til lettere vilt, men særlig lam og okse. Den er nydelig nå og de neste fem årene.

Bernard var, som en kontrast til alle andre store Bordeaux-slott, egentlig kjent for å ikke lage mer enn én rød vin. Som har uttalte en gang: "Vår annenvin er druene som ligger igjen på bakken etter innhøstningen". Men etter at han startet en omfattende nyplanting i 1986 meldte etter hvert behovet seg for et bruksområde for druene fra de yngste vinplantene. Derfor så L'Esprit de Chevalier dagens lys i 1993. Mens drueblandingen og lengden på fatlagringen er omtrent lik for begge vinene, får L'Esprit en mindre andel nye fat.

1998 vs 2001
Vinstokkene er ikke lenger så unge og gir derfor bedre og bedre frukt og dermed bedre og bedre vin. Men fortsatt er de altså yngre enn de som velges ut til den store Chevalier, hvilket forklarer den mykere munnfølelsen.

Forklaringen på Domaine de Chevaliers raffinerte stil for de røde (deres strålende hvitvin er enda mer ettertraktet og koster vesentlig mer) er å finne i det unike terroiret på eiendommen. De 15 hektarene er omringet av en furuskog som både beskytter og samtidig utsetter vinstokkene for fare (frost). Jordsmonnet er et tykt lag på 80-90 cm med grus blandet med svart sand over veldrenerende leire og grus med innslag av alios som normalt er en svært kompakt og ugjennomtrengelig underjordtype men som hos Domaine de Chevalier lar røttene passere.

De spesielt gunstige forholdene kombinert med stor grad av omsorg, vinmarkansvarlig Rémi Edange pleier visstnok hver vinstokk som små barn, gjør at Domaine de Chevalier kan lage gode viner selv i vanskelige årganger. Den største forskjellen er at volum blir langt mindre. Domaine de Chevalier finnes også tilgjengelig i 1998-årgang, Domaine de Chevalier 1998 (45556), som er noe mer massiv i stilen enn 2001 grunnet en langt varmere vekstsesong. Den vesentlig høyere prisen er et uttrykk for den større interessen denne årgangen ble viet på det internasjonale markedet. Du får altså like mye Chevalier om enn i en liten annen stil i 2001, og det til en mindre penge.

Bonusvinen
Om enn på et helt annet nivå, så er vår bonusvin en svært tiltalende bordeaux til drøye hundrelappen som kan alle unne seg. Ch. Causse Rouge 2004 (47729) gir nemlig veldig mye bordeauxsmak for pengene, og er noe fyldigere enn 2002-versjonen. Plommer, skogsbær, jordsmonn og mokka i duften forteller oss i klartekst at vi er i Bordeaux. Nærmere bestemt i det merlotdominerte Castillon. I munnen er den bløt, elegant og ganske fyldig med bra stofflighet, sitter godt og lenge med fine cedertretoner. Et deilig følge til lam og annet rødt kjøtt. Denne anvendelige og lettlikendes vinen kan nytes fra nå og de neste tre-fire årene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her