Godbiter i pollisten
Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Vinmarken Stielle er en av de eldste navngitte vinmarkene i Toscana. Det har gitt en høyst moderne vin.
Aase E. Jacobsen
11 November 2015 - 01:13

Selv om Rocca di Castagnoli Stielle Gran Selezione 2010 har et historisk sus over seg, siden vinmarken ble nevnt første gang i år 940, er den en moderne vin. Det betyr høy konsentrasjon, cabernet sauvignon i druemiksen og modning i nye og ett år gamle barriques i 15 måneder.

Konsentrert årgang

Denne vinen var tidligere en rosso di toscana IGT, siden den hadde mer cabernet sauvignon enn Chianti Classico DOCG-reglene tillot. Men nå er den åpenbart innenfor.

Det har gitt en vin med stor dybde, flotte bærtoner, også solbær, cedertre og eik, rik på alle måter, også når det kommer til alkohol, som så mange andre topptoscanere i den hypete 2010-årgangen.

Se vår test av chianti classico fra 2010 og 2011

Det gjelder også Rocca di Castagnoli Poggio A'Frati Chianti Classico Riserva 2010 selv om den skiller seg fra Stielle ved å være laget av sangiovese- og litt canaiolodruer. Også den en svært konsentrert vin som tåler lang lagring.   

Denne produsenten hører inn blant Toscanas mange historiske eiendommer, som utgjør hele samfunn, selv i dag. Mens slike samfunn tidligere bestod av slottsherren og dennes husmenn og deres familier, er disse landsbyene nå ofte gjort om til moderne produksjonsbedrifter kombinert med turisme.

Bo som en greve

Så også Rocca di Castagnoli, en eiendom på 850 hektar som nå rommer vinkjeller, vinbutikk, restaurant og hotell, både rom og leiligheter. Bo som en greve, er et begrep som er veldig dekkende for tilbudet her. Her lages det selvsagt også andre jordbruksprodukter enn vin som olivenolje og grappa.

 

Rocca di Castagnoli har ikke uventet en så vel gloriøs som dramatisk historie, spekket med noen av de mest betydningsfulle personene gjennom Toscanas historie.

Møt tre andre betydnningsfulle toscanske slottseiere

Den siste eieren tilhørende den toscanske adelen var en gren av Ricasoli-familien, ikke ukjent i Norge, men siden 1981 er Rocca di Castagnoli eid av advokaten Calogero Calì som også har blant andre Tenuta di Capraia og Castello di San Sano i porteføljen.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus
Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus

Dette er fast kost på et hvert besøk i det populære vinområdet Jura, men også lett å lykkes med hjemme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs
Ukens drink

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs

For her får den klassiske miksen av gin, sitron og soda følge av kirsebærbrennevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza som dessert eller kveldskos - din nye favoritt
Ukens kake

Pizza som dessert eller kveldskos - din nye favoritt

Det er nesten ubegrenset hvor fantasifull du kan være med en pizza - bare se her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus
Dagens rett

Lag denne nydelige retten med kylling og morkler i en kremet saus

Dette er fast kost på et hvert besøk i det populære vinområdet Jura, men også lett å lykkes med hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En smakfull aften med 5 snacksretter til 5 viner - kun 899 kroner!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 18. april

En smakfull aften med 5 snacksretter til 5 viner - kun 899 kroner!

Bli med når ASIA Aker Brygge serverer 5 delikate snacksretter, nøye sammensatt for å komplementere fem spennende viner fra vinprodusenten, Toni Hartl.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs
Ukens drink

Navnet på drinken indikerer very-British-stiff-upper-lip, men smaken er fyldig og sjenerøs

For her får den klassiske miksen av gin, sitron og soda følge av kirsebærbrennevin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her