Godbiter i pollisten
Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Topp vin fra 1100 år gammel vinmark

Vinmarken Stielle er en av de eldste navngitte vinmarkene i Toscana. Det har gitt en høyst moderne vin.
Aase E. Jacobsen
11 November 2015 - 01:13

Selv om Rocca di Castagnoli Stielle Gran Selezione 2010 har et historisk sus over seg, siden vinmarken ble nevnt første gang i år 940, er den en moderne vin. Det betyr høy konsentrasjon, cabernet sauvignon i druemiksen og modning i nye og ett år gamle barriques i 15 måneder.

Konsentrert årgang

Denne vinen var tidligere en rosso di toscana IGT, siden den hadde mer cabernet sauvignon enn Chianti Classico DOCG-reglene tillot. Men nå er den åpenbart innenfor.

Det har gitt en vin med stor dybde, flotte bærtoner, også solbær, cedertre og eik, rik på alle måter, også når det kommer til alkohol, som så mange andre topptoscanere i den hypete 2010-årgangen.

Se vår test av chianti classico fra 2010 og 2011

Det gjelder også Rocca di Castagnoli Poggio A'Frati Chianti Classico Riserva 2010 selv om den skiller seg fra Stielle ved å være laget av sangiovese- og litt canaiolodruer. Også den en svært konsentrert vin som tåler lang lagring.   

Denne produsenten hører inn blant Toscanas mange historiske eiendommer, som utgjør hele samfunn, selv i dag. Mens slike samfunn tidligere bestod av slottsherren og dennes husmenn og deres familier, er disse landsbyene nå ofte gjort om til moderne produksjonsbedrifter kombinert med turisme.

Bo som en greve

Så også Rocca di Castagnoli, en eiendom på 850 hektar som nå rommer vinkjeller, vinbutikk, restaurant og hotell, både rom og leiligheter. Bo som en greve, er et begrep som er veldig dekkende for tilbudet her. Her lages det selvsagt også andre jordbruksprodukter enn vin som olivenolje og grappa.

 

Rocca di Castagnoli har ikke uventet en så vel gloriøs som dramatisk historie, spekket med noen av de mest betydningsfulle personene gjennom Toscanas historie.

Møt tre andre betydnningsfulle toscanske slottseiere

Den siste eieren tilhørende den toscanske adelen var en gren av Ricasoli-familien, ikke ukjent i Norge, men siden 1981 er Rocca di Castagnoli eid av advokaten Calogero Calì som også har blant andre Tenuta di Capraia og Castello di San Sano i porteføljen.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink
Eggnog med kaffe og sherry

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink
Eggnog med kaffe og sherry

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her