Dagens rett

Torsk med urtebrandade

Det er ingen grunn til å droppe torsk utenom skreisesongen - her får du full uttelling
Foto: (Ryzhkov)

Det er ingen grunn til å droppe torsk utenom skreisesongen - her får du full uttelling

Det vi anbefaler til torsken, er brandade som kan lages av klippfisk eller lettsaltet torsk. Slik blir det torsk i begge kanaler, eller smør på flesk, men i dette tilfellet er det ikke feil, bare godt.
06 Mai 2022 - 23:00

Det er en gammel myte at vi ikke kan spise (fersk) torsk i måneder uten r. Det viktigste er at den, om den er fersk, virkelig er fersk. Ved å legge den i en mettet saltlake, får den et ekstra kick og spenst i tilfelle den skulle være litt slapp i fisken. Slappheten kommer av at fiskekjøttet etter gytingen inneholder mer vann på denne tiden, og det er det som er bakgrunnen for myten. 

Les mer om mytene om sjømat hos forskning.no

Men fortsatt er det tidlig på sommeren og bare så vidt blitt mai måned, så du tar egentlig ingen sjanse. 

Se akke våre andre oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Torsk med urtebrandade og rødvinssjy

Torsk med urtebrandade og rødvinssjy

Fremgangsmåte

Ttorskefilet med skinn legges i en "mettet"  saltlake i ca. 10 minutter for så å skylles i vann. "Mettet" saltlake lages ved å røre ut salt i kaldt vann til det ikke løses opp mer - da er den mettet.

Tørk godt med kjøkkenpapir.

Stek fisken i panne på høy varme med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt. Legg så fisken med skinnsiden opp i en ildfast form eller stekebrett og stek på 180 grader i ca. 5 minutter.

Urtebrandade:
Kok klippfisk/lettsaltet torsk og poteter hver for seg til de er helt møre, knus potetene grovt og bland inn den kokte fisken. Kjør urtene i en mikser/foodprosessor med olivenolje og rør dette inn i brandaden. Smak til med salt og pepper. Brandaden varmes opp i en kjele rett før servering og røre luftig.

Rødvinssjy:
Løken surres i smør til den er gyllen. Tilsett rødvin og reduser til "sirup". Tilsett kraft og reduser ytterligere til ønsket smak. Sil gjennom klede, og smak til med salt og pepper. Du kan også ha i litt smør før servering.

Serveres med lettstekte eller dampede grønnsaker etter eget ønske. For eksempel squash, brokkoli, blomkål eller sopp. Topp med litt bladgrønt.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Se akke våre andre oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her