Ukens kake

Panettone al cioccolato - chocotone

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken
Foto: (RHJ)

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken

Bare ordet panettone får tennene til å løpe i vann for alle som har prøvd denne italienske juleklassikeren. Den finnes i utallige utgaver, denne med sjokolade kommer alle til å like.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2020 - 12:00

Det som skiller ekte panettone fra indistruutgavene eller de mange forenklede oppskriftene, er at den skal lages med surdeig. I 2020 hvor halve Norge har surdeig i kjøleskapet, er tiden inne for å teste en ny juletradisjon. Men når det er sagt, så kan den lages med ferskgjær fra butikken. Ekte panettone lages i to omganger, først en gjærdeig som får heve over natten og som bygges ut dagen etter med smakstilsetningene, før den settes til ny sakte heving. Det er altså ingen hurtig vei til smakshimmelen og belønningen blir også en veldig saftig konsistens. 

Hver eneste panettone-baker i Italia har sin spesialitet, og mange bygger ut smaken med tørket frukt, gjerne marinert i grappa eller søt vin, marsipanbiter er også veldig vanlig. Sjokolade, i form av kakao og sjokoladebiter, er også populært, og litt mindre tradisjonelt. I denne oppskriften er det ikke brukt kakao, men bare hakket kokesjokolade. Den kan selvsagt byttes ut med tørket frukt eller nøtter, alt etter smak. 

Du kan selvsagt prøve denne hurtigutgaven av panettone

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Panettone al cioccolato chocotone

Panettone al cioccolato chocotone

Fremgangsmåte

Romtemperer egg og smør.

Deig 1:
Rør gjæren ut i lunkent vann. Ha alle ingrediensene bortsett fra eggeplommene i en bolle og kjør til jevnt med miksmasteren. Tilsett en eggeplomme av gangen. Kjør videre til smidig deig, men ikke lenger enn 20 minutter. Sett til heving i over natten i romtemperatur.  Eller til størrelsen er tredoblet.  

Tips:
Om du bruker 0,75 dl surdeig i stedet for ferskgjær, blir kaken enda mer autentisk . Det kan være at deigen trenger litt lengre tid på hevingen. 

Deig 2:
Tilsett mel, salt og vaniljesukker til den første deigen. Elte til glatt. Bland sukker og med den ene eggeplommen jevnt, og ha i deigen. Kjør til jevn og glatt deig og tilsett så smøret, fortsett å kjøre til jevnt og avslutt med den siste eggeplommen. 

Deigen skal være smidig og myk, men fast. Om den er for fast tilsett litt vann. 

Bland hakket sjokolade og sitrusskall og elt dette jevnt inn i deigen. 

Fyll deigen i en smurt bakeform med høye kanter.

Tips:
Du kan lage din egen panettoneform ved å bruke en vanlig springform (22 cm) og kle den med dobbelt bakepapir for støtte. 

Sett til heving i noen timer - gjerne over natten. 

Sett ovnen 200 grader og damp. Hvis du ikke har dampovn, sett inn en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen.

Skru ned til 165 grader og sett kaken inn. Stek i 40-50 minutter til pent brun og godt hevet. 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her