Ukens kake

Panettone al cioccolato - chocotone

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken
Foto: (RHJ)

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken

Bare ordet panettone får tennene til å løpe i vann for alle som har prøvd denne italienske juleklassikeren. Den finnes i utallige utgaver, denne med sjokolade kommer alle til å like.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2020 - 12:00

Det som skiller ekte panettone fra indistruutgavene eller de mange forenklede oppskriftene, er at den skal lages med surdeig. I 2020 hvor halve Norge har surdeig i kjøleskapet, er tiden inne for å teste en ny juletradisjon. Men når det er sagt, så kan den lages med ferskgjær fra butikken. Ekte panettone lages i to omganger, først en gjærdeig som får heve over natten og som bygges ut dagen etter med smakstilsetningene, før den settes til ny sakte heving. Det er altså ingen hurtig vei til smakshimmelen og belønningen blir også en veldig saftig konsistens. 

Hver eneste panettone-baker i Italia har sin spesialitet, og mange bygger ut smaken med tørket frukt, gjerne marinert i grappa eller søt vin, marsipanbiter er også veldig vanlig. Sjokolade, i form av kakao og sjokoladebiter, er også populært, og litt mindre tradisjonelt. I denne oppskriften er det ikke brukt kakao, men bare hakket kokesjokolade. Den kan selvsagt byttes ut med tørket frukt eller nøtter, alt etter smak. 

Du kan selvsagt prøve denne hurtigutgaven av panettone

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Panettone al cioccolato chocotone

Panettone al cioccolato chocotone

Fremgangsmåte

Romtemperer egg og smør.

Deig 1:
Rør gjæren ut i lunkent vann. Ha alle ingrediensene bortsett fra eggeplommene i en bolle og kjør til jevnt med miksmasteren. Tilsett en eggeplomme av gangen. Kjør videre til smidig deig, men ikke lenger enn 20 minutter. Sett til heving i over natten i romtemperatur.  Eller til størrelsen er tredoblet.  

Tips:
Om du bruker 0,75 dl surdeig i stedet for ferskgjær, blir kaken enda mer autentisk . Det kan være at deigen trenger litt lengre tid på hevingen. 

Deig 2:
Tilsett mel, salt og vaniljesukker til den første deigen. Elte til glatt. Bland sukker og med den ene eggeplommen jevnt, og ha i deigen. Kjør til jevn og glatt deig og tilsett så smøret, fortsett å kjøre til jevnt og avslutt med den siste eggeplommen. 

Deigen skal være smidig og myk, men fast. Om den er for fast tilsett litt vann. 

Bland hakket sjokolade og sitrusskall og elt dette jevnt inn i deigen. 

Fyll deigen i en smurt bakeform med høye kanter.

Tips:
Du kan lage din egen panettoneform ved å bruke en vanlig springform (22 cm) og kle den med dobbelt bakepapir for støtte. 

Sett til heving i noen timer - gjerne over natten. 

Sett ovnen 200 grader og damp. Hvis du ikke har dampovn, sett inn en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen.

Skru ned til 165 grader og sett kaken inn. Stek i 40-50 minutter til pent brun og godt hevet. 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her