Ukens kake

Sarah Bernhardt

Dette er en av landets sju mest populære julekaker - som garantert blir spist opp

Dette er en av landets sju mest populære julekaker - som garantert blir spist opp

Så er heller ikke disse Sarah Bernhardt-munnfullene vanlige julekaker, men derimot en klassiker som det alltid er plass for. Her får du to forskjellige oppskrifter.
19 Desember 2024 - 12:00

Ifølge en årlig undersøkelse i regi av Brodogkorn.no og Matprat.no, er Sarah Bernhardt en av de tre mest populære julekakene - rett etter krumkake og kransekake. Den havner derfor på den norske sju slag-lista. 

Sarah Bernhardt-kaker kommer i mange versjoner; noen bruker kransekakemasse som bunn, mens andre bruker skåldete mandler (altså marsipan). Også kremen kan variere fra sjokoladekrem til smørkrem eller kaffekrem som i denne oppskriften. 

Derfor får du to løsninger for denne kaken, en porsjonsvis og en som bakes i langpanne.

Historien bak navnet er det samme:

Denne kaken er kalt opp etter 1800-tallets aller største kjendis fra scenen, nemlig den franske Sarah Bernhardt, men når og hvor det skjedde er ikke så lett å finne ut av. Danskene kaller den en dansk klassiker, og noen kilder mener det var en dansk konditor som fant på å kalle disse deilige munnfullene opp etter henne. Men dette er en historie som ikke er bekreftet, derfor må vi leve i uvisse. Men det gjør strengt tatt ikke noe siden kakene lever sitt helt egne liv. Og navnet skrives ikke alltid på samme måte som det som har gitt inspirasjonen. 

Se våre andre oppskrifter på kaker med marsipan 

Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter som hører julen til

Sarah Bernhardt

Sarah Bernhardt

Fremgangsmåte

  1. Kaffekrem:
    Kok opp fløten med kaffebønnene og la det trekke i 10 minutter. Sikt fløten fra bønnene og hell over den hakkede sjokoladen og rør rundt til sjokoladen er smeltet. Rør inn 2,5 dl kremfløte til en jevn masse. Dekk til med plastfolie og la det stå i kjøleskapet natten over.
  2. Bunn:
    Løs opp sukker, brun farin og salt i eggehviten. Rør inn revet marsipan - litt om gangen til massen er jevn og fast. Kjevle deretter ut marsipanen til den er ca. 0,5 cm tykk og stikk ut bunnene med en utstikker (ca. 3,5 cm i diameter). Stek bunnene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 5 minutter.
  3. Montering:
    Pisk opp kaffe-kremen med en el. pisker eller i en kjøkkenmaskin og legg kremen i en sprøytepose. Klipp hull i posen og sprøyt ut små topper på de avkjølte bunnene. Sett de kaldt eller i fryseren, til kaffekremen har stivnet litt. Smelt sjokoladen etter anvisning på pakken og dypp kakene i sjokoladen (bruk en dyp bolle/skål for sjokoladen).
  4. Glasur:
    Smelt 300 g sjokolade etter anvisning på pakken og dypp kakene i sjokoladen (bruk en dyp bolle/skål for sjokoladen).

Tips: Du kan godt lage denne som en stor kake som skjæres i kvadrater ved servering. 

Se våre andre oppskrifter på kaker med marsipan 

Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter som hører julen til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Odense

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sarah Bernhardt i langpanne

Sarah Bernhardt i langpanne

Fremgangsmåte

  1. Kjør mandlene raskt i en foodprosessor, eller mal dem i en kvern. Bland mandlene med bakepulver.
  2. Pisk eggehviter på lav hastighet i en ren bolle. Når du kan se små jevne bobler av eggehvite i bollen, setter du opp hastigheten litt. Pisk til eggehvitene danner små skumtopper, og tilsett sukker litt etter litt. Pisk videre til du har en tykk marengs i 3-4 minutter.
  3. Vend inn de malte mandlene med en slikkepott og fordel røren i en stor bakepapirkledd langpanne (30 x 40 cm).
  4. Stek mandelbunnen midt i ovnen på 175 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl bunnen i langpannen etter steking.
  5. Pisk smør og melis til en luftig, hvit krem. Tilsett eggeplommer og hele egg. Ha i kakaopulver og vaniljesukker. Dersom du ønsker mørkere sjokoladekrem, så kan du tilsette mer kakao.
  6. Ha sjokoladekremen over mandelbunnen når bunnen har blitt helt kald. Smør kremen utover, slik at den er jevnt fordelt over hele kaken. Sett kaken kjølig slik at sjokoladekremen stivner litt.
  7. Brekk sjokolade i biter, eller grovhakk den og ha den i en bolle sammen med delfiafett. Sett bollen over vannbad (kjele med vann) slik at sjokoladen smelter.
  8. Sjekk at sjokoladen ikke er for varm og hell sjokoladen over kaken. Fordel den smeltede sjokoladen utover med en palett. Om du ønsker kan du også lage et mønster i sjokoladen med en gaffel.
  9. Sett kaken kaldt til sjokoladeglasuren stivner.
  10. Renskjær kaken rundt kantene, og del den opp i små biter med en skarp kniv. Bruk palett eller en stekespade for å få kakestykkene ut av formen.
  11.  Temperer gjerne kaken ½ time før den skal spises.

Tips: Oppbevar kaken i kjøleskap eller frys den ned til neste kakefest.

Se våre andre oppskrifter på kaker med marsipan 

Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter som hører julen til

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her