UKENS KAKE: Gult er kult og denne kaken smaker også knallgodt

Ukens kake Sankt Clements ostekake

Gult er kult og denne kaken smaker også knallgodt

Ostekake med appelsin og aprikos er midt i blinken halvveis i vinteren.

Ostekake er en gjenganger og en kaketype vi aldri blir lei. Det finnes imidelrtid to typer ostekake, den som blir stiv ved hjelp av gelatin og den som stekes. Denne opprinnelig britiske versjonen er stekt, men bakes helst uten bunn, altså bare med egg- og ostemasse. 

Navnet St. Clements brukes om en uendelig rekke kaketyper. Fellestrekket er snarere at de inneholder sitrus enn at det er snakk om en ostekake. 

St. Clements refererer til kirken som ligger i Westminster i London hvis kirkeklokker skal ha en lyd som assosieres med appelsiner og sitroner. I hvert fall er det en verselinje i en gammel britisk barnesanglek. Trolig fra den gangen sitrusfrukter var den ytterste luksus. Det kan være verd å tenke over neste gang du skreller en appelsin.

Se våre andre oppskrifter på ostekake

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev     

Sankt Clements ostekake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

180 g
ingefærnøtter, knust
500 g
hytteost kjørt til glatt mos i matmølle
125 g
2 stk
Pynt
appelsin- og sitronstrimler, lettpochert

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 150 C. Smør en klebefri sukkerbrødform, 20 cm i diameter og med løs bunn og høye kanter.

Smelt smøret i en liten gryte, bland i kakesmulene og rør alt godt sammen. Press deigmassen inn mot kakeformen, slik at den dekker bunnen og halvveis oppover sidene. Forstek paiskallet i 10 minutter.

Visp sammen kesam, sukker, egg og saft og revet skall av appelsinene og sitronene til det er godt blandet. Bland i den hakkede sprikosen.

Hell blandingen opp i paiskallet i kakeformen, sett formen inn i ovnen igjen, og la det steke i 40 minutter. Slå av stekeovnen og la kaken stå der 1 time, til den er avkjølt.

La kaken stå i kjøleskapet og avkjøles i 2 timer før servering. Anrett appelsin- og sitronskiver samt strimler av appelsin- og sitronskall på toppen. Dryss på litt melis over og server.

Tips:
Du kan også bruke appelsinmarmelade til pynt som på bildet. Smør geleen fra marmeladen (som kan tynnes litt ut først) utover kaken og dander appelsinstrimlene på toppen. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen