Ukens kake

Morellkake

Har du moreller til overs, bruk dem i denne lekre kaken
Foto: (Christian Brun/Brodogkorn.no)

Har du moreller til overs, bruk dem i denne lekre kaken

Det er mye godsaker i denne krokanbløtkaken, men morellene gir den det lille ekstra. Slik at du får lyst på et stykke til.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2019 - 12:00

Det nærmer seg sommerens høydepunkt. For noe av det beste i livet er å kunne plukke moreller fra eget morelltre. Men de fleste av oss må nøye oss med moreller fra butikken, og som regel er de importerte. De norske morellene er i ferd med å modne, ifølge fruktbonde og ølbrygger Ingeborg Lindheim i Gvarv, som også bruker morellene i ølbrygggingen.

Moreller kan altså brukes til mye, og siden holdbarheten i fersk tilstand er forholdsvis dårlig, er det lurt å sylte eller fryse. Da kan du bake en slik kake også midtvinters. Men da med syltet frukt på toppen. 

Slik sylter du bær og frukt

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Morellkake

Morellkake

Fremgangsmåte

Krokan:
Smelt sukkeret lysebrunt i en kjele på middels varme. Finhakk mandlene og rør dem inn sammen med smør. Hell blandingen over på bakepapir, avkjøl og knus fint med en kjevle.

Kakebunn:
Pisk sukker og smør hvitt og luftig. Bland inn ett og ett egg, og visp godt imellom.

Sikt melet og bland med bakepulver og kakao. Visp det tørre vekselvis inn med fløten.

Ha bakepapir i bunnen av en 22 cm rund form og bre røren utover. Stek kakebunnen nederst i ovnen ved 180 °C i ca. 40 minutter.

Fyll:
Fjern steinene i morellene. Kok opp moreller, sukker, vann og likør til bærene er myke. Avkjøl blandingen.

Tips:
Bruk gjerne maraschinolikør som er en blank italiensk kirsebærlikør. 

Smørkrem:
La smøret bli mykt. Pisk smør og melis luftig. Visp sammen eggeplommene, og bland de inn i røren litt etter litt mens du pisker. Ha 3⁄4 av den knuste krokanen i smørkremen. Resten skal brukes til pynt.

Montering:
Del kaken i to. Smør et lag smørkrem på den ene delen og fordel de kokte morellene over.

Legg den andre kake­delen over og smør et tynt lag krem rundt hele kaken. Klem resten av krokanen langs kanten av kaken.

Ha litt smørkrem i en sprøytepose med stjernespiss, og pynt i en sirkel på toppen av kaken. Pynt med utkjernede moreller og noen blader sitronmelisse.

Tips:
Kaken kan endres og varieres med sesongens frukt og bær.

Slik sylter du bær og frukt

Her finner du mange oppskrifter til deilige sjokoladekaker

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her