Ukens kake

Eplemunker

Munker blir ekstra gode med eplefyll
Foto: (Caroline Tengen)

Munker blir ekstra gode med eplefyll

I denne oppskriften kombineres den danske favoritten munker/æbleskiver med norske epler. Bedre blir det ikke.
Aase E. Jacobsen
19 September 2019 - 13:00

Munker lages med gjærdeig i en spesiell jernpanne med fordypninger hvor munkene hever og steker. Æbleskiver inneholder i dag og navnet til tross, ikke epler, men er i prinsippet det samme som munker. 

Når æpleskiver faktisk inneholder epler, slik de en gang gjorde, og sågar norske epler, blir det rett og slett  fortreffelig.

Hvis du bare vil lage en eplekake, finner du masse inspirasjon her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Eplemunker

Eplemunker

Fremgangsmåte

Lag munkedeigen. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett melken. Bland til gjæren er oppløst.

Tilsett sirup, kanel, kardemomme og salt, og bland godt. Tilsett deretter hvetemelet, litt om gangen. Kna deigen i ca. 10 minutter. Dekk deigen med et bakeklede, og la stå og heve i 2 timer.

Imens lager du eplebitene. Skyll og skrell eplene, ta ut kjernehuset og kutt i små terninger. Tilsett brunt sukker, vaniljesukker og kanel, og bland slik at det fordeles jevnt på eplebitene. Sett nøttene til side.

Kna ut deigen på et melet bakebord, og form til en pølse. Del pølsen i ca. 50 emner. Trykk hvert deigemne flatt i hånden, legg en eplebit i midten, brett over med deig, og rull til en bolle.

Varm opp matolje i en tykkbunnet gryte til ca. 170–180 grader. Bruk et termometer for å finne ut om oljen er varm nok. Legg 3–4 munker i oljen, og stek dem i ca. 3 minutter. Vend munkene i oljen, slik at de får en jevn overflate.

Bland sukker og kanel på en tallerken. Ta munkene opp med en hullsleiv, og rull den i sukker/kanel-blandingen. Avkjøl.

Tips:
Server med is.

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Dansukker.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Drøm deg bort med denne drinken
Ukens drink

Drøm deg bort med denne drinken

Den heter "skinnende Reno" - etter spillparadiset i Nevada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Drøm deg bort med denne drinken
Ukens drink

Drøm deg bort med denne drinken

Den heter "skinnende Reno" - etter spillparadiset i Nevada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her