UKENS VIN: Gjør noen solide vinkupp til jul
Ukens vin

Gjør noen solide vinkupp til jul

Enten du går for kalkun, ribbe eller pinnekjøtt på julaften, klarer du deg med disse.

Dominique Piron lager beaujolaiser som byr på fantastisk god vinvaluta for pengene samtidig som de utmerker seg som matviner – og har godt lagringspotensial.

Den rimeligste Dom. Dominique Piron Beaujolais-Villages 2014 er saftig med et veldig tiltalende kirsebærpre, god syre og et pent bitt. En super vin til kalkun og julelunsj. På grunn av den gode saftigheten fungerer den også godt om du har torsk som juletradisjon.

Er det ribbe eller pinnekjøtt som er din julegreie, kan du legge på to tiere, og få en enda mer solid vinopplevelse. Dom. Dominique Piron Morgon La Chanaise 2014 har flott konsentrasjon, god syre og fylde og akkurat den lille sødmen som trengs for den rike julematen.

Bak disse supre vinkjøpene står Dominique Piron, som har et helt spesielt forhold til Beaujolais og særlig cru-et Morgon.

Dette er de 10 beaujolais-cruene

Familien hans har dyrket jorden her siden 1590. Og bestefaren hans valgte i 1932 å kjøpe ytterligere 4 hektar i Morgon i stedet for 6 hektar i Clos des Tart (monopolvinmark i Morey-Saint-Denis). Noen vil nok si at det var et dumt valg, men Piron-familien lever åpenbart godt med den beslutningen.

Her kan du lese mer om hvorfor denne delen av Beaujolais er så interessant 

I dag regnes nemlig Domaine Piron som en Morgon-spesialist med mange parseller innen dette ettertraktete delen av Beaujolais, også i åssiden Côte du Py som er kjent for sitt vulkanske jordsmonn. Hvis franske vinmyndigheter velger å ytterligere klassifisere Beaujolais, ligger Côte du Py sterkt an til grand cru-status, ifølge Dominque Piron som kaller skråningen for Beaujolais’ svar på Hermitage.

Morgon Chanaise får imidlertid druer fra parseller med dekomponert granitt- og skiferjordsmonn, rikt på jernoksider hvilket gir en markant jordsmonnskarakter.

Domaine Piron lager til sammen 450.000 flasker beaujolais fra 140 parseller og 80 hektar fordelt på hele området.

Domininque Piron i vinmarken.
Domininque Piron i vinmarken.

Dom. Dominique Piron Beaujolais-Villages 2018

Produsent:
Dominique Piron
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
3572901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Dominique Piron Morgon La Chanaise 2017

Produsent:
Dominique Piron
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
3572801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen