Ukens vin
Gjør noen solide vinkupp til jul

Gjør noen solide vinkupp til jul

Enten du går for kalkun, ribbe eller pinnekjøtt på julaften, klarer du deg med disse.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2015 - 14:00

Dominique Piron lager beaujolaiser som byr på fantastisk god vinvaluta for pengene samtidig som de utmerker seg som matviner – og har godt lagringspotensial.

Den rimeligste Dom. Dominique Piron Beaujolais-Villages 2014 er saftig med et veldig tiltalende kirsebærpre, god syre og et pent bitt. En super vin til kalkun og julelunsj. På grunn av den gode saftigheten fungerer den også godt om du har torsk som juletradisjon.

Er det ribbe eller pinnekjøtt som er din julegreie, kan du legge på to tiere, og få en enda mer solid vinopplevelse. Dom. Dominique Piron Morgon La Chanaise 2014 har flott konsentrasjon, god syre og fylde og akkurat den lille sødmen som trengs for den rike julematen.

Bak disse supre vinkjøpene står Dominique Piron, som har et helt spesielt forhold til Beaujolais og særlig cru-et Morgon.

Dette er de 10 beaujolais-cruene

Familien hans har dyrket jorden her siden 1590. Og bestefaren hans valgte i 1932 å kjøpe ytterligere 4 hektar i Morgon i stedet for 6 hektar i Clos des Tart (monopolvinmark i Morey-Saint-Denis). Noen vil nok si at det var et dumt valg, men Piron-familien lever åpenbart godt med den beslutningen.

Her kan du lese mer om hvorfor denne delen av Beaujolais er så interessant 

I dag regnes nemlig Domaine Piron som en Morgon-spesialist med mange parseller innen dette ettertraktete delen av Beaujolais, også i åssiden Côte du Py som er kjent for sitt vulkanske jordsmonn. Hvis franske vinmyndigheter velger å ytterligere klassifisere Beaujolais, ligger Côte du Py sterkt an til grand cru-status, ifølge Dominque Piron som kaller skråningen for Beaujolais’ svar på Hermitage.

Morgon Chanaise får imidlertid druer fra parseller med dekomponert granitt- og skiferjordsmonn, rikt på jernoksider hvilket gir en markant jordsmonnskarakter.

Domaine Piron lager til sammen 450.000 flasker beaujolais fra 140 parseller og 80 hektar fordelt på hele området.

Domininque Piron i vinmarken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her