Ukens vin
Denne vinen er helt unik

Denne vinen er helt unik

En 10 år gammel hvit australsk vin med 11 prosent alkohol til en latterlig lav pris og som ikke minst smaker helt fortreffelig, også til julematen.
Aase E. Jacobsen
20 November 2016 - 15:18

De Bortoli Murphy's Vineyard Hunter Valley Semillon 2006 er en virkelig perle som, tro det eller ei, også finnes på fast plass i hyllene til et sekstitalls polutsalg.

Det utrolige ved dette er jo at det fortsatt finnes tilstrekkelige kvanta av en slik vin til å sende den til den andre siden av kloden og til en slik pris. For her må det være gitt store rabatter. Druematerialet kommer nemlig fra én enkelt vinmark, Murphy’s i Hunter Valley, som er en form for grand cru for semillondruen i Australia.

De Bortoli lager ikke lenger denne vinen. Kanskje er det derfor de har valgt å selge den til et marked så langt unna som Norge. Og det setter vi som er interessert i vin med historie pris på.

Druene fra Murphy-vinmarken med planter fra 1960-tallet, selges muligens til andre. I alle fall finnes det en annen produsent, Andrew Thomas, som fortsatt bruker vinmarkens navn. Han startet opp i 1997 og fikk sansen for Hunter Valleys unike vinarv gjennom vinmakerjobben hos Tyrrell’s. En lignende vin signert Tyrrell’s var i salg på polet for snart ti år siden. Utfra smaksnotatene fra den gang å dømme, og generell erfaring med denne druen, er Hunter-semillon en vinstil som trenger tid for å vise seg fra sin beste side.

Mens den er ung oppleves friskheten å være litt vel godt pakket inn i sødme og fedme. Etter noen år mister den valpefettet og mineralkarakteren samt druens typiske bivoksaromaer trer fram.

De Bortolis hvitvinsaktiviteter er nå primært i Riverina, og deres hvite flaggskip Noble One er en søt vin laget av botrytisangrepne semillondruer som ikke har vært i Norge på en stund, en vin i virkelig toppklasse.

Selv om De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Cabernet Sauvignon 2015 er en blodfersk vin, er den så absolutt verd å ta med. For det første er den i salg i like mange polbutikker som den hvite, og for det andre byr den på en litt annen vinstil enn de fleste er vant med fra down under. Den er slank og frisk, nærmest europeisk i stilen. Druematerialet kommer fra De Bortolis eiendom i kjølige Yarra Valley, et område som er populært for «kjølige» druer som pinot noir, chardonnay og syrah.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her