Ukens vin
Denne vinen er helt unik

Denne vinen er helt unik

En 10 år gammel hvit australsk vin med 11 prosent alkohol til en latterlig lav pris og som ikke minst smaker helt fortreffelig, også til julematen.
Aase E. Jacobsen
20 November 2016 - 15:18

De Bortoli Murphy's Vineyard Hunter Valley Semillon 2006 er en virkelig perle som, tro det eller ei, også finnes på fast plass i hyllene til et sekstitalls polutsalg.

Det utrolige ved dette er jo at det fortsatt finnes tilstrekkelige kvanta av en slik vin til å sende den til den andre siden av kloden og til en slik pris. For her må det være gitt store rabatter. Druematerialet kommer nemlig fra én enkelt vinmark, Murphy’s i Hunter Valley, som er en form for grand cru for semillondruen i Australia.

De Bortoli lager ikke lenger denne vinen. Kanskje er det derfor de har valgt å selge den til et marked så langt unna som Norge. Og det setter vi som er interessert i vin med historie pris på.

Druene fra Murphy-vinmarken med planter fra 1960-tallet, selges muligens til andre. I alle fall finnes det en annen produsent, Andrew Thomas, som fortsatt bruker vinmarkens navn. Han startet opp i 1997 og fikk sansen for Hunter Valleys unike vinarv gjennom vinmakerjobben hos Tyrrell’s. En lignende vin signert Tyrrell’s var i salg på polet for snart ti år siden. Utfra smaksnotatene fra den gang å dømme, og generell erfaring med denne druen, er Hunter-semillon en vinstil som trenger tid for å vise seg fra sin beste side.

Mens den er ung oppleves friskheten å være litt vel godt pakket inn i sødme og fedme. Etter noen år mister den valpefettet og mineralkarakteren samt druens typiske bivoksaromaer trer fram.

De Bortolis hvitvinsaktiviteter er nå primært i Riverina, og deres hvite flaggskip Noble One er en søt vin laget av botrytisangrepne semillondruer som ikke har vært i Norge på en stund, en vin i virkelig toppklasse.

Selv om De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Cabernet Sauvignon 2015 er en blodfersk vin, er den så absolutt verd å ta med. For det første er den i salg i like mange polbutikker som den hvite, og for det andre byr den på en litt annen vinstil enn de fleste er vant med fra down under. Den er slank og frisk, nærmest europeisk i stilen. Druematerialet kommer fra De Bortolis eiendom i kjølige Yarra Valley, et område som er populært for «kjølige» druer som pinot noir, chardonnay og syrah.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her