Ukens vin
Du får den 100 kroner billigere enn den egentlig skulle kostet

Du får den 100 kroner billigere enn den egentlig skulle kostet

En californisk pinot noir på dette nivået til 159 kroner høres ut som en skrivefeil – men det er det altså ikke.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 01:24

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2014 er ubestridt det beste rødvinskjøpet blant nyhetene i bestillingsutvalget. Den er et regelrett kupp.

Dette var basisnyhetenes beste rødvinskjøp

Om den hadde kostet 259 i stedet for 159, hadde jeg ikke reagert annet enn positivt: En ekstra god vin til en ok pris - tatt i betraktning den veldig høye dollarkursen – og ikke minst sammenlignet med eksempelvis pinot noir fra Burgund. Der er det for øvrig snart ikke mulig å finne (god) vin under 200 kroner.

Denne produsenten skiller seg ut

Det gjør denne også

Så hva skjuler seg bak denne lave prisen (som du sikkert allerede har gjettet er et «stunt» for å oppnå kjennskap på det norske markedet)?

Jo, en parfymert og saftig vin med litt mørkere frukttoner enn mange andre californiske pinot-er. Her er masse kirsebær og sågar blåbær, kirsebærskall og svært godt integrert eik. Konsentrasjonen er stor og de 14,5 prosentene er farlig godt pakket inn, for smaken er fløyelsmyk og kjøttfull, sødmen balanseres av fine syrer og fine runde tanniner. En helstøpt vin som også tåler en del utfordringer i matveien, så vel fra krydder (ikke mye chili) som modne til dels skarpe oster. Sågar torsk med kraftig hummersaus gikk bra. Spesielt godt trives den om den får en runde i karaffelen før servering.

Fra en av Cline-familiens vinmarker.

Vinen er laget av en relativt ny (siden 1982) produsent som heter Cline og som holder til i Sonoma Coast. Druene kommer fra Clines egne vinmarker i Sonoma Coast – den delen som heter Petaluma Gap fordi den gjennom en åpning i landskapet mottar konstant og avkjølende vind fra Stillehavet. Det gjør underverker for druer som liker å ha det kjølig – nemlig pinot noir og chardonnay.

Derfor er området så gunstig for disse druene

Som stadig flere californiske vinprodusenter, er vinmaker Fred Cline opptatt av bærekraft. Han har utviklet et eget system for å ta vare på naturen som de kaller Green String. Det innebærer at jorden forbedres ved hjelp av ulike te-blandinger som i biodynamisk jordbruk og knuste østersskall og mineraler. Jeg må si jeg gleder meg til å smake deres chardonnay (som kanskje kommer senere i år) fra samme vinmarker som pinot noir-en, at den har et anstrøk av «chablis» er ikke utenkelig gitt hva vinstokkene er «gjødslet» med.

Virksomheten til Cline strekker seg utover Sonoma Coast. De har også vinmarker i Carneros. I alt dyrker de 10 ulike druesorter – deriblant flere Rhône-typer. Og det var det Fred og kona Nancy startet med da de restaurerte flere parseller med veldig gamle vinplanter i Oakley, et par mil vest for Lodi. På 90-tallet flyttet de til Carneros hvor hovedsetet er og hvor de også driver en grønnsaksfarm etter samme Green String-prinsipper. Kvaliteten er så høy at også Alice Waters på Chez Panisse er blant kundene.

Denne kokken jobber på samme måte som den berømte amerikaneren

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her