UKENS VIN: Du får den 100 kroner billigere enn den egentlig skulle kostet
Ukens vin

Du får den 100 kroner billigere enn den egentlig skulle kostet

En californisk pinot noir på dette nivået til 159 kroner høres ut som en skrivefeil – men det er det altså ikke.

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2014 er ubestridt det beste rødvinskjøpet blant nyhetene i bestillingsutvalget. Den er et regelrett kupp.

Dette var basisnyhetenes beste rødvinskjøp

Om den hadde kostet 259 i stedet for 159, hadde jeg ikke reagert annet enn positivt: En ekstra god vin til en ok pris - tatt i betraktning den veldig høye dollarkursen – og ikke minst sammenlignet med eksempelvis pinot noir fra Burgund. Der er det for øvrig snart ikke mulig å finne (god) vin under 200 kroner.

Denne produsenten skiller seg ut

Det gjør denne også

Så hva skjuler seg bak denne lave prisen (som du sikkert allerede har gjettet er et «stunt» for å oppnå kjennskap på det norske markedet)?

Jo, en parfymert og saftig vin med litt mørkere frukttoner enn mange andre californiske pinot-er. Her er masse kirsebær og sågar blåbær, kirsebærskall og svært godt integrert eik. Konsentrasjonen er stor og de 14,5 prosentene er farlig godt pakket inn, for smaken er fløyelsmyk og kjøttfull, sødmen balanseres av fine syrer og fine runde tanniner. En helstøpt vin som også tåler en del utfordringer i matveien, så vel fra krydder (ikke mye chili) som modne til dels skarpe oster. Sågar torsk med kraftig hummersaus gikk bra. Spesielt godt trives den om den får en runde i karaffelen før servering.

Fra en av Cline-familiens vinmarker.

Vinen er laget av en relativt ny (siden 1982) produsent som heter Cline og som holder til i Sonoma Coast. Druene kommer fra Clines egne vinmarker i Sonoma Coast – den delen som heter Petaluma Gap fordi den gjennom en åpning i landskapet mottar konstant og avkjølende vind fra Stillehavet. Det gjør underverker for druer som liker å ha det kjølig – nemlig pinot noir og chardonnay.

Derfor er området så gunstig for disse druene

Som stadig flere californiske vinprodusenter, er vinmaker Fred Cline opptatt av bærekraft. Han har utviklet et eget system for å ta vare på naturen som de kaller Green String. Det innebærer at jorden forbedres ved hjelp av ulike te-blandinger som i biodynamisk jordbruk og knuste østersskall og mineraler. Jeg må si jeg gleder meg til å smake deres chardonnay (som kanskje kommer senere i år) fra samme vinmarker som pinot noir-en, at den har et anstrøk av «chablis» er ikke utenkelig gitt hva vinstokkene er «gjødslet» med.

Virksomheten til Cline strekker seg utover Sonoma Coast. De har også vinmarker i Carneros. I alt dyrker de 10 ulike druesorter – deriblant flere Rhône-typer. Og det var det Fred og kona Nancy startet med da de restaurerte flere parseller med veldig gamle vinplanter i Oakley, et par mil vest for Lodi. På 90-tallet flyttet de til Carneros hvor hovedsetet er og hvor de også driver en grønnsaksfarm etter samme Green String-prinsipper. Kvaliteten er så høy at også Alice Waters på Chez Panisse er blant kundene.

Denne kokken jobber på samme måte som den berømte amerikaneren

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2019

Produsent:
Cline
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
3569501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen