Ukens vin
Disse vinene redder den kommende chablistørken

Disse vinene redder den kommende chablistørken

Du kan venne deg til det allerede. Neste sommer blir det lite chablis å få. Men fortvil ikke, for muscadet er et fantastisk godt alternativ på alle måter.
Aase E. Jacobsen
03 September 2016 - 10:44

Chablis slikker sine sår etter herjingene fra vårens og sommerens naturkatastrofer som la store deler av sentrale vinmarker øde. Det er krisestemning også her, hos dem som leverer vinen som gjør nordmenn til verdens største chabliskonsumenter. For i 2017 blir det lite chablis å få.

Slik endte drømmen om 2016-årgangen i Chablis

Men det finnes altså en vinstil som heter muscadet og som i stor grad gir den samme smaksopplevelsen: rent, men ikke for voldsomt aromapreg, friskhet, men ikke for skarp syre, mineralpreg og tørr munnfølelse. Samt stor anvendelighet og lagringsevne som enkelt forklarer chablis’ mangeårige suksess på det norske markedet.

 

Akkurat det byr muscadet på også. Kanskje bortsett fra at det kun finnes én muscadetvin i boks, og den er ikke særlig spennende.

Se alt det gode du kan kjøpe av muscadet

For en som har fulgt denne kategorien gjennom mange år, er det uforståelig at disse prisbombene av noen viner ikke får større gjennomslag på polet enn hva statistikken viser.

På plass i restaurantenes vinkart

For maken til flott kvalitet for pengene skal du lete lenge etter. Likevel er situasjonen en annen: Om du er misfornøyd med den norske sommeren, har muscadetprodusentene enda større grunn til å være det. Salget har fra januar til juli gått ned med 31 prosent for de 33 mestselgende vinene i denne kategorien som for øvrig domineres av en boks og en vin som finnes i samtlige polutsalg.

Og det til tross for at det har vært et oppsving i antall spennende produsenter som jobber dønn seriøst i vinmarker og vinkjellere, og ikke minst at prisene fortsatt er ytterst gunstige og kvaliteten for oppadstigende. En trøst om enn liten, er det å oppdage at stadig flere muscadetviner finner veien inn i restaurantenes vinkart.

Vinmarker i Muscadet.

 

Konkurrerer med de beste

Men de burde også vært bedre representert på fast hylleplass på polet. Der er det kun en vin, og den er til gjengjeld tilgjengelig i samtlige polutsalg – og et veldig godt kjøp.

Men Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2014 selger likevel bare halvparten av den mestselgende (petit) chablisen i flaske og bare litt mindre enn nummer to. Kanskje et signal om at utseende bør friskes opp for å tilpasse seg et yngre vinpublikum som fristes mer av en flaske chablis?

Ch. de la Gravelle Gorges 2012 har et slikt potensial. Den ser langt mer moderne ut og ikke minst er den blant muscadetverdenens aller best kjøp. Her får du vin på chablis premier cru-nivå for en liten penge.

Dom. Landron Amphibolite Nature 2015 er en moderne «take» på muscadet, også smaksmessig, frisk og supermineralsk og leskende med god tørrhet. Og den koster det samme som en petit chablis, men gir mer enn de fleste.

Pépière Clisson Muscadet Sèvre et Maine 2013 er en annen i samme kategori, også når det kommer til dyrkings- og framstillingsmetoder, med et rent og moderne uttrykk både utvendig og innvendig. Produsenten dyrker druene etter biodynamiske prinsipper og mener at det er den beste måten å få fram muscadets iboende terrroirpreg og lagringspotensial. Vinene gjæres derfor med druenes egne gjærsopper og akkurat denne vinen har modnet to år på bunnfallet i tanken.

Bunnfallslagringen «sur lie» 

En metode som er en del av muscadetkonseptet og som kalles  «sur lie» . Metoden sikrer både fedme og aroma til vinen samtidig som den beskyttes mot oksygen.

Les mer om området for muscadet samt hvordan vinen lages

Dette er dessuten en vin med stort lagringspotensial. Som er muscadets kanskje aller best skjulte hemmelighet.

Denne produsenten  laget lagringsdyktig vin også i de vanskelige årene

17 år og full av liv

Med de gunstige prisene er muscadet en vin alle har råd til å fylle kjelleren med. For bare 160 kroner får du altså usedvanlig lagringsdyktig vin.  Det illustreres veldig godt med Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2010, i seg selv en konsentrert og stofflig vin med fine blomster- og mineraltoner samt flott frukt.

Den samme vinen, nå i 1999-årgang, Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 1999, koster skarve 30 kroner mer. Vi snakker altså om en 17 år gammel hvitvin som fortsatt har flere år foran seg men som er en oppvisning i hva muscadet kan bli til med litt tørket frukt, tydelig mineralpreg og fortsatt god friskhet. Litt yngre, men likevel vellagret er Grand Cuvée Don Quichotte 2005 som koster latterlige 150 kroner.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her