Ukens vin
Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Det spørs om du klarer å holde fingrene unna disse vinene

Disse rieslingene er fortsatt noen av de rimeligste og beste kjøpene i sine respektive kategorier og supre kjellerkandidater. Og jammen har de ikke fått følge av en herlig pinot noir.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 13:06

Kombinasjonen av en topp produsent med like topp årgang, kan ikke bli noe annet en fest. Når prisene i tillegg er blant de gunstigste på markedet, er det duket for stort kalas. Det er Rheinhessen-produsenten Geil og 2015 det er snakk om. Deres «estateriesling» Geil Riesling Trocken 2015 er en lekkerbisken til 149 kroner.

Som fungerer aldeles utmerket til de fleste anledninger hvor du ønsker en hvitvin med stor friskhet og nok fylde til å følge mat. Den takler selvsagt ikke de aller sterkeste rettene, men da har Geil andre kort i ermet. Som den strålende Geil Bechtheimer Riesling Spätlese Feinherb 2015.

Har du angst for restsukker (noe som det overhodet ikke er noen grunn for med så høye syrenivåer som her), er Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2015 løsningen. I denne årgangen overbeviser den stort og puster 2013-utgaven i nakken. Imponerende kvalitet for pengene.

Det byr Geil på også på toppnivå med sin Geil Bechtheimer Geyersberg Riesling Trocken 2015. Den overgår seg selv med stor konsentrasjon og flott fasthet fra frukten og syren. Dette er snadder for kjelleren. Den tåler minst 10 år.

Disse vinene var altså helt på topp i 2013-årgang også

Her snakker vi dessuten om grand cru-kvalitet selv om vinmarken ikke har en slik offisiell status. I Rheinhessen finnes mange hundre enkeltvinmarker som kan sammenlignes med franske lieu-dit. Bechtheim og Geyersberg ligger midt mellom VDP-klassifiserte byer som Westhofen og Nierstein, og dermed i den sørlige delen av det gigantiske området Rheinhessen. Geyersberg finnes det dessuten flere av siden det rett og slett betyr ravnberg. Det som ligger i Bechtheim er registrert siden år 1500 og kjennetegnes av kalkholdig jordsmonn og er sørøstvendt. Et godt utgangspunkt for en god vin.

 

Er du i boksmodus har Geil faktisk to forskjellige å by på. Min favoritt er utvilsomt den tørreste, Geil Riesling Trocken 2016 som nå er i fersk men allerede drikkeklar 2016-årgang er perfekt timet for vårlige sysler som heldigvis ikke er for langt unna. Den halvtørre utgaven Geil Riesling 2016 er litt for bløt for min smak, men like fullt en god vin som passer til hverdagssushi eller lettere retter.

Nytt av i år i hvert fall for meg, er Geil Behctheimer -S- Pinot Noir 2014 som i motsetning til veldig mange andre tyske pinot noir-er er veldig forsiktig eiket, etter bare noen måneder i brukt fransk eik for deler av vinen. Det gjør den til en veldig harmonisk frisk og fruktdreven pinot noir som også har fin jordsmonnskarakter. Topp til gode retter med lam, lyst kjøtt eller også kraftig torsk, gjerne med bacon.

Geil har også gode løsninger for slikkmunner. Geil Riesling Kabinett 2015 og Geil Rieslaner Beerenauslese 2015 er begge funn til prisen. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her