Ukens vin
Det er få som kan konkurrere med dette til denne prisen

Det er få som kan konkurrere med dette til denne prisen

Denne tørre nordfranske hvitvinen er et realt røverkjøp. Og i bedre form enn noensinne.
21 Juni 2016 - 14:45

Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2015 er kalt opp etter nordavinden, og det fordi den bidrar til å holde gjæringstankene naturlig avkjølt i denne viktige fasen av vinframstillingen.

Smaksmessig er den langt fra kjølig, derimot fyldig med kjøttfull frukt, flott friskhet, god konsentrasjon og fint mineralpreg. Topp til de fleste gode sjømaretter samt til lyst kjøtt og spekemat.

Men kanskje det nettopp er kombinasjonen av nordavind og den varme vekstsesongen i 2015 som sørger for at den skinner som en juvel i denne årgangen. 

 

2015 er virkelig et veldig godt år for chenin blanc fra Loire, og denne er altså intet unntak. Det forventes magiske søtviner fra dette året, men også de tørre som plukkes tidligere før sukkerverdiene nådde taket og før edelråten gjorde sitt inntog.

Gamle vinstokker

Saumur ligger midt mellom byene Tours og Angers og dermed midt mellom de mer berømte områdene for chenin som Savennieres, Coteaux de Layon og Quarts de Chaume i vest og Vouvray og Montlouis i øst.

Her holder altså produsenten av ukens vin til, Franck Bimont på Domaine des Guyons. Ukens vin er laget av druer fra vinstokker som holder 60 år. Gamle vinstokker i varme årganger bruker å gi veldig gode resultater, og det kan smakes. Denne vinen tåler derfor bra med tid i kjelleren, sikkert 15 år, dette er veldig konsentrert materiale. Men den smaker altså allerede helt fantastisk.

Franck Bimont.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her