Ukens vin
Med disse vinene er jula i boks

Med disse vinene er jula i boks

Disse vinene egner seg også godt til sesongens meny.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2016 - 17:10

Rebels de Batea Tinto 2014 byr på svært god valuta for pengene. Den har et godt preg av fersk mørk frukt, god sødme og fin friskhet med et pent tanninbitt. Det gjør den velegnet til alt fra biff og vilt til juleribbe og pinnekjøtt.

Den finnes også en hvit utgave, Rebels de Batea Blanco 2015, som nå på det nærmeste er utsolgt - dessverre. Når den kommer tilbake på nyåret, er det i form av ny årgang. Det er det all grunn til å glede seg til for den er et funn til prisen.

For 150 kroner får du altså ekstra mye god smak både i rødt og hvitt samtidig som det er snakk om viner med en god historie.

Rebels de Batea-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Utfra navnet kan det høres ut som om det er opprørske viner. I så fall er det snakk om opprør mot komfortable løsninger. En av vinbøndene, 34 år gamle Manel Montserrat, har valgt å gå i sin fars og bestefars fotspor med å dyrke druer i Terra Alta, i Catalonias innland som kjennetegnes av et ganske tøft klima. Ganske så hett om sommeren og bikkjekaldt om vinteren. Selve navnet Terra Alta betyr «høytliggende land» , men det er relativt til resten av Catalonia. Batea ligger ved nærmere 400 m.o.h..

Det som i tillegg gjør at området har fått en viss status for hvitvin er den spesielle nordavinden, el cierzo. Den kjøler ned vinmarkene og sørger dermed for den for hvitvinsdruer så viktige forskjellen i dag- og nattemperatur. 

Se alle vinene på polet fra Terra Alta

Området fikk DO-status i 1982, men var før det mest kjent for kvaliteten på produktet fra sine oliventrær. Det vil si fram til fimbulvinteren 1956 da mesteparten frøs. Etter det ble det plantet mye garnacha – i begge farger – og det er dette valget ukens viner er et resultat av.

Disse vinene er en del av 7 Magnifics (som i «magnificent 7») som er et sideprosjekt i regi av Miguel Torres. Målet er å vise Catalonias skjulte vinskatter og hardtarbeidende vinbønder. Det er imidlertid ikke vinbøndene, men Torres-teamet som lager vinene. Som navnet antyder skal det være sju av dem. Så langt er det lansert fire viner fra tre ulike områder og produsenter.

Også andre store produsenter har lagt sin elsk på dette området

De to andre er også i salg i Norge. El Senat de Montsant 2014 er en hyllest til områdets vinbønder og de tre som pryder etiketten er høyst levende symboler på det som en gang var. Vinen er en blanding av garnacha, cariñena og syrah som er typisk for Montsant-området som ligger midt mellom Terra Alta og Priorat i det sørlige Catalonia. En gjennomført morsom vin med veldig god og kjøttfull frukt samt tydelig lakriskarakter.

El Senat del Montsant-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Somiadors 2014 kommer fra Empordà Costa Brava, helt nord i fylket, et område som er like kjent for elBulli og Salvador Dali som for sine viner.

Se alle vinene fra Emporda på polet

Somiadors har både garnacha og cariñena i miksen, med overvekt av den siste. En herlig vin med en pen dose eleganse og en veldig verdig representant for denne delen av Catalonia.

Somiadors-vinmarken.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    194.90 kr
    Varenummer:
    5489601
    88 POENG
    Somiadors
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    159.90 kr
    Varenummer:
    5489701
    87 POENG
    Rebels de Batea 2015
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    219.90 kr
    Varenummer:
    5489501
    86 POENG
    El Senat del Monsant
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    159.90 kr
    Varenummer:
    5489901
    84 POENG
    Rebels de Batea
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken
Ukens kake

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken

Den er myk og saftig takket være bærene. Den kan spises som den er eller serveres med pisket krem, rømme eller iskrem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Neste gang du har lyst på pizza, skal du velge manakish
Dagens rett

Neste gang du har lyst på pizza, skal du velge manakish

Dette libanesiske flatbrødet med topping av za'atar- eller akkawi-ost er det selvsagte midtpunkt i en libanesisk meze - småretter som start på et større måltid eller et måltid i seg selv. Som med pizza.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken
Ukens kake

Har du fortsatt bær i fryseren, da skal du lage denne deilig franske pannekaken

Den er myk og saftig takket være bærene. Den kan spises som den er eller serveres med pisket krem, rømme eller iskrem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her