Ukens vin
Med disse vinene er jula i boks

Med disse vinene er jula i boks

Disse vinene egner seg også godt til sesongens meny.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2016 - 17:10

Rebels de Batea Tinto 2014 byr på svært god valuta for pengene. Den har et godt preg av fersk mørk frukt, god sødme og fin friskhet med et pent tanninbitt. Det gjør den velegnet til alt fra biff og vilt til juleribbe og pinnekjøtt.

Den finnes også en hvit utgave, Rebels de Batea Blanco 2015, som nå på det nærmeste er utsolgt - dessverre. Når den kommer tilbake på nyåret, er det i form av ny årgang. Det er det all grunn til å glede seg til for den er et funn til prisen.

For 150 kroner får du altså ekstra mye god smak både i rødt og hvitt samtidig som det er snakk om viner med en god historie.

Rebels de Batea-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Utfra navnet kan det høres ut som om det er opprørske viner. I så fall er det snakk om opprør mot komfortable løsninger. En av vinbøndene, 34 år gamle Manel Montserrat, har valgt å gå i sin fars og bestefars fotspor med å dyrke druer i Terra Alta, i Catalonias innland som kjennetegnes av et ganske tøft klima. Ganske så hett om sommeren og bikkjekaldt om vinteren. Selve navnet Terra Alta betyr «høytliggende land» , men det er relativt til resten av Catalonia. Batea ligger ved nærmere 400 m.o.h..

Det som i tillegg gjør at området har fått en viss status for hvitvin er den spesielle nordavinden, el cierzo. Den kjøler ned vinmarkene og sørger dermed for den for hvitvinsdruer så viktige forskjellen i dag- og nattemperatur. 

Se alle vinene på polet fra Terra Alta

Området fikk DO-status i 1982, men var før det mest kjent for kvaliteten på produktet fra sine oliventrær. Det vil si fram til fimbulvinteren 1956 da mesteparten frøs. Etter det ble det plantet mye garnacha – i begge farger – og det er dette valget ukens viner er et resultat av.

Disse vinene er en del av 7 Magnifics (som i «magnificent 7») som er et sideprosjekt i regi av Miguel Torres. Målet er å vise Catalonias skjulte vinskatter og hardtarbeidende vinbønder. Det er imidlertid ikke vinbøndene, men Torres-teamet som lager vinene. Som navnet antyder skal det være sju av dem. Så langt er det lansert fire viner fra tre ulike områder og produsenter.

Også andre store produsenter har lagt sin elsk på dette området

De to andre er også i salg i Norge. El Senat de Montsant 2014 er en hyllest til områdets vinbønder og de tre som pryder etiketten er høyst levende symboler på det som en gang var. Vinen er en blanding av garnacha, cariñena og syrah som er typisk for Montsant-området som ligger midt mellom Terra Alta og Priorat i det sørlige Catalonia. En gjennomført morsom vin med veldig god og kjøttfull frukt samt tydelig lakriskarakter.

El Senat del Montsant-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Somiadors 2014 kommer fra Empordà Costa Brava, helt nord i fylket, et område som er like kjent for elBulli og Salvador Dali som for sine viner.

Se alle vinene fra Emporda på polet

Somiadors har både garnacha og cariñena i miksen, med overvekt av den siste. En herlig vin med en pen dose eleganse og en veldig verdig representant for denne delen av Catalonia.

Somiadors-vinmarken.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    194.90 kr
    Varenummer:
    5489601
    88 POENG
    Somiadors
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    159.90 kr
    Varenummer:
    5489701
    87 POENG
    Rebels de Batea 2015
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    219.90 kr
    Varenummer:
    5489501
    86 POENG
    El Senat del Monsant
  • Produsent:
    Miguel Torres
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Catalonia
    Pris:
    159.90 kr
    Varenummer:
    5489901
    84 POENG
    Rebels de Batea
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her