UKENS VIN: Med disse vinene er jula i boks
Ukens vin

Med disse vinene er jula i boks

Ikke fordi de har juledrakt på, men fordi de egner seg så godt til sesongens meny og dessuten som julegave.

Rebels de Batea Tinto 2014 byr på svært god valuta for pengene. Den har et godt preg av fersk mørk frukt, god sødme og fin friskhet med et pent tanninbitt. Det gjør den velegnet til alt fra biff og vilt til juleribbe og pinnekjøtt.

Den finnes også en hvit utgave, Rebels de Batea Blanco 2015, som nå på det nærmeste er utsolgt - dessverre. Når den kommer tilbake på nyåret, er det i form av ny årgang. Det er det all grunn til å glede seg til for den er et funn til prisen.

For 150 kroner får du altså ekstra mye god smak både i rødt og hvitt samtidig som det er snakk om viner med en god historie.

Rebels de Batea-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Utfra navnet kan det høres ut som om det er opprørske viner. I så fall er det snakk om opprør mot komfortable løsninger. En av vinbøndene, 34 år gamle Manel Montserrat, har valgt å gå i sin fars og bestefars fotspor med å dyrke druer i Terra Alta, i Catalonias innland som kjennetegnes av et ganske tøft klima. Ganske så hett om sommeren og bikkjekaldt om vinteren. Selve navnet Terra Alta betyr «høytliggende land» , men det er relativt til resten av Catalonia. Batea ligger ved nærmere 400 m.o.h..

Det som i tillegg gjør at området har fått en viss status for hvitvin er den spesielle nordavinden, el cierzo. Den kjøler ned vinmarkene og sørger dermed for den for hvitvinsdruer så viktige forskjellen i dag- og nattemperatur. 

Se alle vinene på polet fra Terra Alta

Området fikk DO-status i 1982, men var før det mest kjent for kvaliteten på produktet fra sine oliventrær. Det vil si fram til fimbulvinteren 1956 da mesteparten frøs. Etter det ble det plantet mye garnacha – i begge farger – og det er dette valget ukens viner er et resultat av.

Disse vinene er en del av 7 Magnifics (som i «magnificent 7») som er et sideprosjekt i regi av Miguel Torres. Målet er å vise Catalonias skjulte vinskatter og hardtarbeidende vinbønder. Det er imidlertid ikke vinbøndene, men Torres-teamet som lager vinene. Som navnet antyder skal det være sju av dem. Så langt er det lansert fire viner fra tre ulike områder og produsenter.

Også andre store produsenter har lagt sin elsk på dette området

De to andre er også i salg i Norge. El Senat de Montsant 2014 er en hyllest til områdets vinbønder og de tre som pryder etiketten er høyst levende symboler på det som en gang var. Vinen er en blanding av garnacha, cariñena og syrah som er typisk for Montsant-området som ligger midt mellom Terra Alta og Priorat i det sørlige Catalonia. En gjennomført morsom vin med veldig god og kjøttfull frukt samt tydelig lakriskarakter.

El Senat del Montsant-vinmarken. Bilde: jordielias@jordielias.net

 

Somiadors 2014 kommer fra Empordà Costa Brava, helt nord i fylket, et område som er like kjent for elBulli og Salvador Dali som for sine viner.

Se alle vinene fra Emporda på polet

Somiadors har både garnacha og cariñena i miksen, med overvekt av den siste. En herlig vin med en pen dose eleganse og en veldig verdig representant for denne delen av Catalonia.

Somiadors-vinmarken.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Rebels de Batea 2018

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
5489901
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Rebels de Batea 2015

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
5489701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Somiadors 2015

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5489601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

El Senat del Monsant 2017

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
5489501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen