Ukens vin
Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Mens du tygger på disse druenavnene, kan du nyte den forfriskende gode smaken av Kreta

Er Kreta destinasjon for sommerferien, eller du skulle ønske det var det, gir disse vinene er super forsmak på hva du har i vente.
02 Juli 2019 - 14:45

Det er mulig du ikke er i modus for å pugge nye druesorter nå i juli, for Lyrarakis-vinene har alle lokale druenavn som du trolig aldri har hørt om før, som melissaki, liatiko, kotsifali, dafni, plytó, mandilaria, thrapsathiri, vidiano og vilana.

Når det er sagt, er det fullt mulig å nyte vinene uten å måtte konsultere vindrueleksikonet.

 

Men druen vilana kommer du ikke utenom, den er Kretas viktigste hvite.

Lyrarakis Vilana 2017 er en herlig tørr og frisk hvitvin som sier sommer og sol med store bokstaver. Med 12 prosent alkohol er den også perfekt å nyte selv til lunsj eller tidlig middag under en parasoll. Den trives veldig godt med mat som grønnsaksbaserte retter eller sjømat, gjerne laks eller ørret som matcher vinens blomsterkarakter godt. Eller når du bare vil ha et glass forfriskende hvitvin. Den gode friskheten kommer av at vinmarkene ligger høyt i Kretas landskap, ved 500 m.o.h. i området som kalles Alagni hvor vinprodusenten Lyrarakis dessuten holder til. Vinmarkene er nordvendte, noe som reduserer solpåvirkningen til et minimum. Derav den moderate alkoholen.

 

Kotsifali er den røde parallellen, og Lyrarakis Kotsifali 2018 er en saftig og forfriskende utgave, fersk og lett parfymert med lett bitt fra tanninene som egentlig er ganske bløte. Det betyr at du kan servere den lett avkjølt om det er ønskelig. Og ikke minst nyte den til hvit fisk eller grønnsaker fra grillen. Den kommer fra vinmarker som ligger ved samme høyde, men er nordøstvendte, og derfor får enda mindre sol. Den har til rødvin å være en ganske lav pH, 3.45 mot normalt 3.5 til 3.8.

Begge druesortene er altså nært knyttet til Kreta, det er også plytó og vidiano som begge er tilgjengelig i Norge. Mens den siste er beslektet med vilana, er plytó en helt unik drue som var i ferd med å bli utryddet, men som ble reddet i siste øyeblikk av nettopp Lyrarakis i 1992.

 

Lyrarakis Plytó Psarades 2018 er en mer strukturert vin enn eksempelvis vilana med god mineralkarakter og konsentrasjon. En vin som gjør susen når smaksrike skalldyrretter står på menyen, og som har et visst lagringspotensial. Kretas svar på chablis.

Vidiano ble også reddet fra utryddelse, men er fortsatt sjelden å støte på, og lages derfor i veldig små kvanta. Hos Lyrarakis dyrkes druen ved 610 m.o.h i sørøstvendte vinmarker i et område som kalles Panorama, også det i den sentrale delen av Kreta, sør for Heraklion.

Lyrarakis' vinkjeller åpnet for publikum i 2008. Den ligger i Psarades-vinmarken hvor plytó-druen  dyrkes.
 

Lyrarakis Vidiano 2017 er en virkelig flott hvitvin med flott syrlighet og god kompleksitet fra både drue og framstillingen som innebærer skallkontakt i 12 timer og spontangjæring og to måneders modning i ny eik. En super matvin til gode sjømatretter, gjerne fra grillen, eller for kjelleren. Her drikker du historie, for mye av det nye plantematerialet er kommet til gjennom selection massale som innebærer å ta stiklinger fra eldgamle planter. Dermed lever DNA-et videre.

 

En vin som er lettere å få tak, og som er mer «internasjonal», er Lyrarakis Assyrtiko 2018, druen som har gjort gresk vin etterspurt, og som gir gode resultater også utenfor Santorini. I den nordøstvendte vinmarken ved 580 m.o.h. i Sitia, på østsiden av Kreta, oppnås druer som gir veldig god syre og herlig frukt samt lett saltpreg. Topp følge til grillet sjømat og skalldyr.

På Kreta lages også den beste olivenolje som tenkes kan

Lyrarakis er familieid vingård med røtter i Alagni, men har altså vinmarker også andre steder. Til sammen drøye 7 hektar som alle dyrkes etter bærekraftige prinsipper og med bare lokale druer siden starten i 1996. Noe som ikke bare har vært enkelt all den tid bare noen få av Kretas store druearv var tillatt i lovverket på 1960-tallet.

Økologisk druedyrking startet tidlig på Kreta

Etter andre verdenskrig ble store deler av Kretas vinmarker omplantet med spisedruer og den flere tusen år lange vinhistorien stod i fare for å bli borte. Sotiris Lyrarakis beskriver en lang kamp for å komme dit de er nå, men samtidig at det fortsatt er mange druesroter som ennå ikke er identifisert.

En side ved Kreta som de færreste turister ser.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her