Cipressi
Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

Oppdag en ny italiensk vin. Den kan bli din favoritt

For vin av den gjenoppdagete druen tintilia er virkelig er perle. Disse er dessuten økologisk produsert.
Aase E. Jacobsen
05 August 2016 - 13:53

Macchiarossa Tintilia del Molise 2011 er en veldig spennende vin som absolutt er annerledes enn de fleste italienske viner du har smakt. Men da selvsagt i positiv forstand, for samtidig med at den har veldig god frukt, syre, stofflighet og bitt, er aromabildet noe for seg selv. Dette er en ganske kraftig vin, og ingen sommerleskedrikk, som trenger rikere kjøttretter. Men du kan godt nyte den i romslige glass etter at mørket har falt på, enten alene eller til osten (ikke blåmugg, men de hardere typene går fint).

Lavt utbytte ga kroken på døra

Eller du kan selvsagt legge den i kjelleren, og det trygt, dette er vin med godt lagringspotensial, sikkert 10 år.

Druens historie går tilbake til oldtiden, men har hatt en mørk periode før den ble gjenoppdaget på 1990-tallet. Derfor er det ikke så mange i dag som kan dokumentere lagringspotensialet. En av dem som har æren for at tintilia er tilbake i vinmarkene i det søritalienske fylket Molise, er Claudio Cipressi.

Claudio Cipressi.

 

De ble klart at denne druene har egenskaper som skiller den fra den mer ordinære montepulciano som på det tidspunktet dominerte i Molises vinmarker. Årsaken til at tintilia som bare vokser i Molise, i sin tid ble forlatt og fortrengt av montepulciano, var det lave utbyttet. I dag er derimot slike egenskaper svært ettertraktet. 

Skapt for matbordet

Claudios anstrengelser bar frukter, for fra 2011 var Tintilia del Molise DOC en realitet. I dag er druen hans viktigste og dekker 11 av vingårdens 16 hektar. Beliggenheten er i San Felice del Molise ved 500 m.o.h., rundt 25 km fra Adriaterhavet, på samme breddegrad som Roma. I dette mindre «trafikkerte» området av Italia er det ikke uventet landbruk som er levebrødet, vindruer, oliven, ulike typer korn, grønnsaker og frukt. Mattradisjonene er like rike som i resten av Sentral- og Sør-Italia.

 

Tilgjengelig i Norge er også Sette Vigne Tintilia del Molise 2012 som er en helt ny tintiliavin fra Claudio. Den har mye av de samme tonene, heller ikke den er modnet i fat, men har et godt potensial. Ikke minst fungerer den veldig godt gjennom hele kvelden også midtsommers.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink
Forsiden akkurat nå
Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her