Drikke
Ultimate terroirviner

Ultimate terroirviner

Få viner er så intense i mineralpreget som hvitvinene til Domaine de Bellivière.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
 

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her