Drikke
Ultraklassiske bordeauxviner

Ultraklassiske bordeauxviner

Utvalget av viner fra Bordeaux-appellasjonen St. Julien er akkurat nå veldig godt.
Aase E. Jacobsen
19 September 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saint Julien er en av favorittkildene for cabernetdominerte viner. I ultraklassiske åganger som 2008 og 2010 stråler vinene ekstra godt. Relativt kjølige forhold gir en uttalt renhet i solbær- og mineralkarakteren samtidig som syren er frisk og tanninene faste.

Halv pris

Aller beste kjøpet er Croix de Beaucaillou 2008 (3197), en klassisk elegant og småkompleks vin med årgangens kjølige karakter inntakt. En vin som tåler fint 10 års lagring. Dette slottet har samme eier som Ducru-Beaucaillou og er nabo til Léoville-Barton.

Les mer om Ducru-Beaucaillou

Med andre ord, et veldig godt utgangspunkt, men til under halve prisen av «storebror» som ikke har vært på det norske markedet siden 2004-årgangen, da lå den for øvrig på drøyt 700 kroner.

For kjelleren

En annen 2008-er som byr på mye for pengene er Ch. Saint-Pierre 2008 (90634). Selv om det er to år siden jeg smakte den sist, er den garantert fortsatt ung og med slottets karakteristiske robuste stil. 

Den finnes for øvrig også i en enda mer tilgjengelig årgang, Ch. Saint-Pierre 2004 (53270).

2010 har mye til felles med 2008 på grunn av den kjølige karakteren takket være store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Mens vekstsesongen var ekstra lang i 2008, var den mye tørrere og varmere i 2010 hvilket ga høyere potensiell alkohol og tannininnhold i druene. 

Generelt antas 2010 å ha mer å gå på, men begge årganger vil ha stor glede av å puttes i kjelleren.

Prisøkning

Ch. Langoa Barton 2010 (6970)er en strålende utgave, robust og konsentrert god konsentrasjon, flott syre, veldig god frukt, fast og god utover, frisk og lang, god fedme i finishen.
Ch. Branaire Ducru 2010 (4240)som har opplevd en ganske kraftig prisøkning (47 prosent) siden Ch. Branaire Ducru 2008 (1559) kom på markedet i fjor høst.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her