Drikke
Lessona er en spennende destinasjon for lagringdyktig nebbiolo - også som rosevin

Lessona er en spennende destinasjon for lagringdyktig nebbiolo - også som rosevin

For 266 kroner får du en drøm av en vin som dessuten lagrer veldig godt.
06 November 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sperino Uvaggio 2011 (17381)er en nytelse av de store. En vin med en fortryllende fruktighet samt veldig god friskhet og myke innsmigrende tanniner. En vin som aldri skuffer og som er helt eminent på matbordet. Spesielt til høstlige retter med sopp, gjerne pasta, lam, svin, kalv og lettere vilt.

Prøv denne retten til

Siden den ikke er en ren nebbiolo, men også inneholder de lokale druene vespolina og bonarda, tilhører den det lite kjente Coste della Sesia DOC. Ikke for det, om den hadde vært en ren nebbiolo, ville ikke Lessona DOC gitt særlig mye mer mening for de fleste.

Gulljord for god vin

Men dette er altså et vindistrikt i den nordlige utkanten av regionen som huser de mer kjente nebbioloområdene Barolo og Barbaresco, men som mer kan sammenlignes med Ghemme og Gattinara. Lessona har likevel har sin egen karakter.

Bli kjent med de andre mindre nebbioloområdene

DOC-et kjennetegnes av et gult sandholdig jordsmonn. Derfor kalles området også Ori – gullfarget på italiensk. Sandjord gir generelt en veldig elegant og ved første inntrykk «lett» nebbiolostil, men det som er lett er å la seg lure, for slike viner er veldig holdbare. De er bare ikke så muskuløse som nebbiolo fra kalk- og leirjord.

Dette kjennetegner nebbiolo fra kalkjord

Sandjorden her er svært mineralrik og har et topplag av grus som isbreene etterlot etter forrige istid.

Familiedrevet i generasjoner

Sperino lager også en ren nebbiolo, Sperino Lessona 2009 (17378), som har litt mer tid bak seg, uten at det er merkbart. Den er fortsatt veldig ungdommelig og har mer fylde og dybde, men er ellers i samme gate som sin lillebror. Nebbiolodruene til de to vinene kommer i stor grad fra samme parseller, med stor sannsynlighet for at de beste forbeholdes toppvinen.

Sperino er en for området typisk familiedrevet vingård med bare åtte hektar vinmarker hvorav seks ligger i skråningene opp mot Nord-Piemontes karakteristiske Monte Rosa-fjellmassiv som for øvrig er avbildet på etiketten til produsentens gode rosévin, Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2014 (91926). Den kan kalles en rosa og svært ungdommelig utgave av Uvaggio. Men siden den så å si er utsolgt, må du vente til neste år for å få en smak.

Her har familien dyrket druer i generasjoner, men det var først for 15 år siden at de valgte å satse på viner med eget navn på etiketten. Den første årgangen kom så sent som i 2006.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her