Drikke
Lessona er en spennende destinasjon for lagringdyktig nebbiolo - også som rosevin

Lessona er en spennende destinasjon for lagringdyktig nebbiolo - også som rosevin

For 266 kroner får du en drøm av en vin som dessuten lagrer veldig godt.
06 November 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sperino Uvaggio 2011 (17381)er en nytelse av de store. En vin med en fortryllende fruktighet samt veldig god friskhet og myke innsmigrende tanniner. En vin som aldri skuffer og som er helt eminent på matbordet. Spesielt til høstlige retter med sopp, gjerne pasta, lam, svin, kalv og lettere vilt.

Prøv denne retten til

Siden den ikke er en ren nebbiolo, men også inneholder de lokale druene vespolina og bonarda, tilhører den det lite kjente Coste della Sesia DOC. Ikke for det, om den hadde vært en ren nebbiolo, ville ikke Lessona DOC gitt særlig mye mer mening for de fleste.

Gulljord for god vin

Men dette er altså et vindistrikt i den nordlige utkanten av regionen som huser de mer kjente nebbioloområdene Barolo og Barbaresco, men som mer kan sammenlignes med Ghemme og Gattinara. Lessona har likevel har sin egen karakter.

Bli kjent med de andre mindre nebbioloområdene

DOC-et kjennetegnes av et gult sandholdig jordsmonn. Derfor kalles området også Ori – gullfarget på italiensk. Sandjord gir generelt en veldig elegant og ved første inntrykk «lett» nebbiolostil, men det som er lett er å la seg lure, for slike viner er veldig holdbare. De er bare ikke så muskuløse som nebbiolo fra kalk- og leirjord.

Dette kjennetegner nebbiolo fra kalkjord

Sandjorden her er svært mineralrik og har et topplag av grus som isbreene etterlot etter forrige istid.

Familiedrevet i generasjoner

Sperino lager også en ren nebbiolo, Sperino Lessona 2009 (17378), som har litt mer tid bak seg, uten at det er merkbart. Den er fortsatt veldig ungdommelig og har mer fylde og dybde, men er ellers i samme gate som sin lillebror. Nebbiolodruene til de to vinene kommer i stor grad fra samme parseller, med stor sannsynlighet for at de beste forbeholdes toppvinen.

Sperino er en for området typisk familiedrevet vingård med bare åtte hektar vinmarker hvorav seks ligger i skråningene opp mot Nord-Piemontes karakteristiske Monte Rosa-fjellmassiv som for øvrig er avbildet på etiketten til produsentens gode rosévin, Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2014 (91926). Den kan kalles en rosa og svært ungdommelig utgave av Uvaggio. Men siden den så å si er utsolgt, må du vente til neste år for å få en smak.

Her har familien dyrket druer i generasjoner, men det var først for 15 år siden at de valgte å satse på viner med eget navn på etiketten. Den første årgangen kom så sent som i 2006.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her