Vin som hjelper mot høstdepresjoner

Vin som hjelper mot høstdepresjoner

For 266 kroner får du en drøm av en vin som dessuten lagrer veldig godt.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sperino Uvaggio 2011 (17381) er en nytelse av de store. En vin med en fortryllende fruktighet samt veldig god friskhet og myke innsmigrende tanniner. En vin som aldri skuffer og som er helt eminent på matbordet. Spesielt til høstlige retter med sopp, gjerne pasta, lam, svin, kalv og lettere vilt.

Prøv denne retten til

Siden den ikke er en ren nebbiolo, men også inneholder de lokale druene vespolina og bonarda, tilhører den det lite kjente Coste della Sesia DOC. Ikke for det, om den hadde vært en ren nebbiolo, ville ikke Lessona DOC gitt særlig mye mer mening for de fleste.

Gulljord for god vin

Men dette er altså et vindistrikt i den nordlige utkanten av regionen som huser de mer kjente nebbioloområdene Barolo og Barbaresco, men som mer kan sammenlignes med Ghemme og Gattinara. Lessona har likevel har sin egen karakter.

Bli kjent med de andre mindre nebbioloområdene

DOC-et kjennetegnes av et gult sandholdig jordsmonn. Derfor kalles området også Ori – gullfarget på italiensk. Sandjord gir generelt en veldig elegant og ved første inntrykk «lett» nebbiolostil, men det som er lett er å la seg lure, for slike viner er veldig holdbare. De er bare ikke så muskuløse som nebbiolo fra kalk- og leirjord.

Dette kjennetegner nebbiolo fra kalkjord

Sandjorden her er svært mineralrik og har et topplag av grus som isbreene etterlot etter forrige istid.

Familiedrevet i generasjoner

Sperino lager også en ren nebbiolo, Sperino Lessona 2009 (17378) , som har litt mer tid bak seg, uten at det er merkbart. Den er fortsatt veldig ungdommelig og har mer fylde og dybde, men er ellers i samme gate som sin lillebror. Nebbiolodruene til de to vinene kommer i stor grad fra samme parseller, med stor sannsynlighet for at de beste forbeholdes toppvinen.

Sperino er en for området typisk familiedrevet vingård med bare åtte hektar vinmarker hvorav seks ligger i skråningene opp mot Nord-Piemontes karakteristiske Monte Rosa-fjellmassiv som for øvrig er avbildet på etiketten til produsentens gode rosévin, Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2014 (91926) . Den kan kalles en rosa og svært ungdommelig utgave av Uvaggio. Men siden den så å si er utsolgt, må du vente til neste år for å få en smak.

Her har familien dyrket druer i generasjoner, men det var først for 15 år siden at de valgte å satse på viner med eget navn på etiketten. Den første årgangen kom så sent som i 2006.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Sperino Uvaggio 2011

Produsent:
Sperino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
282,50 kr
Varenummer:
1738101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Sperino Lessona 2009

Produsent:
Sperino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
459,80 kr
Varenummer:
1737801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Proprietà Sperino Rosa del Rosa 2014

Produsent:
Sperino
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
185,00 kr
Varenummer:
9192601
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen