Viner som ikke trenger å lagres

Viner som ikke trenger å lagres

Disse vinene kan du nyte nå, men de holder i mange år for den som likevel vil lagre dem. De har mye karakter til en veldig god pris.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Vinene til Mathieu Coste har alså et veldig godt lagringspotensial. Men det er helt unødvendig å vente på at de skal by på enda mer.

Tre ulike uttrykk

De tre vinene fra denne produsenten finnes nemlig i like mange ulike årganger og utviklingsstadier.

Mathieu Coste MC² 2012 (16484) er herlig fersk og ungdommelig med godt bitt. En aldeles strålende vin for så vel sommer, høst som vinter.

Den to år eldre Mathieu Coste Les Têtes de Chats 2010 (16486) er fortsatt ung, men har en åpnere karakter og viser noe mer mineralaktige toner.

Disse røde Loire-vinene har også veldig godt lagringspotensial

Mathieu Coste Biau! 2008 (16485) har fått ytterligere to år på seg og er noe mer sødmefylt og bløt i stilen, men strammer seg fint opp mot slutten.

Samtlige har godt av en runde i karaffelen. Da får du enda mer ut av vinen om du nyter den nå.

Det er imidlertid ikke snakk om samme vin, men tre ulike kombinasjoner av druene gamay og pinot noir som er så typisk for denne delen av Loire. Nærmere bestemt 3-4 mil fra Sancerre og Pouilly-Fumé, i området Coteaux du Giennois. I motsetning til hos de langt mer kjente naboene, er rødvin like viktig som hvitvin i Coteaux du Giennois som ellers er en pygme sammenlignet med de andre.

Alene om å være naturlig

De 190 hektarene gir druer som stort sett kjøpes opp negoçianter eller leveres til kooperativer. Det gjorde også Alain Paulat helt fram til hans gode venn Matheiu Coste i 2008 kjøpte Alains 5,5 hektar store vingård. De to var blitt kjent mens Mathieu jobbet som ønolog på det lokale koop-et og la merke til at kvaliteten på Alains druer var en helt annen enn for de andre medlemmene.

Årsaken var at Alain jobbet uten plantevernmidler i vinmarkene. Bruken av slikt er svært utbredt i denne delen av Loire, spesielt i Sancerre som har en mer kommersiell profil på vinmakingen hvor det legges stor vekt på risikostyring. En holdning som i stor grad også har påvirket filosofien i Coteaux du Giennois. Selv i dag er det bare 8,5 hektar og to vinbønder som er økologisk.

Denne Sancerre-produsenten jobber biodynamisk som en av få

En av dem er Mathieu Coste som følger prinsippene i naturlig vinmaking. Han bruker ingen tilsetningsstoffer etter at druene er høstet, ei eller noen form for temperaturkontroll, verken kjøling av druene eller av vinen som gjæres. Og gjæren er druenes egen. Drueklasene gjæres hele i store åpne sementkar uten tilsetting av svovel.

Veldig godt jordsmonn

Mathieu verken klarer eller filtrerer vinene sine, og han lar vinene ligge i stål eller brukte fat fram til tapping. Det kan dreie seg om alt fra ett til 4-5 år for Biau (som betyr «vakker» på den lokale dialekten). Derfor er det aldersforskjell på de tre vinene.

Lagingspotensialet stammer også fra vokststedet. Jordsmonnet ligner mye på det hos naboene, her er mye kalkstein, silikatholdig jord og leire. Vinmarkene som Alain plantet på 1970- og 80-tallet har en tetthet på 7000 planter per hektar med buskbeskjæring. Det sørger for lave utbytter og god konsentrasjon i den endelige vinen.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Mathieu Coste MC2 2012

Produsent:
Mathieu Coste
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
139,60 kr
Varenummer:
1648401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Mathieu Coste Les Têtes de Chats 2010

Produsent:
Mathieu Coste
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
149,60 kr
Varenummer:
1648601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Mathieu Coste Biau! 2008

Produsent:
Mathieu Coste
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
159,70 kr
Varenummer:
1648501
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen