Vinterlig torsk

Smaksrik torsk på en seng av linser med deilig rødvin, alt etter hva du har råd til, er en effektiv resept for vinterlige middagsbord. Sunt og velgjørende er det også.

Torsk med kraftig tilbehør er perfekt vinterkost. For vinteren er høysesong for god torsk. Fast, fin og hvit i kjøttet. Og tilgjengelig i rikt monn, enn så lenge. Og hva er vel ikke mer passende enn linser. Linser har vært høyeste kjøkkenmote de siste årene som følge av at husmannskostens råvarer kom i fokus. Og det var igjen en konsekvens av en søken tilbake til det enkel rustikke etter all eksperimenteringen med crossover, altså der hvor europeiske smaker blandes med råvarer fra alle verdenshjørner.

Linser er heldigvis verken en oppskrytt døgnflue eller jålete, men en råvare som sklir rett inn i kostholdspyramidens ja-sone. Disse dagers mediedebatt om glykemisk indeks er uttværet og kjedelig. For det er bare keiserens nye klær og et nytt og (populær)vitenskapelig navn på den dietten som for ti år siden fikk betegnelsen Middelhavs-dietten. Og som også bare er et fint navn på det folk i den delen av verden, riktignok bare frem til frysediskens inntreden, ernærte seg på. Verden vil bedras. Og når den skal bedras, så la det være med noe godt.

Krydder ønsket
For vår torsk med linsestuing passer for alle uansett hvilken indeks du tror på. Er du ekstra påpasselig overfor det overflødige, kan du også kutte ut baconet, uten at det går ut over smaken og eventuelt hente litt ekstra smak fra en tapenade som er olivenpuré, og veldig godt for hele deg. I en skikkelig søreuropeisk diett hører også vin med. Og til denne retten ønsker vi oss en vin med litt krydder og varme.

Rimelige Oléa Signature 2008 (33850) har akkurat nok kraft til å matche tilbehøret til torsken. Samtidig som den er bløt og saftig nok til fisken. En annen sørfransk vin, Pellerin Côtes du Roussillon Villages 2002 (20043) , har mer kraft og karakter. Ingen stor kompleksitet i denne vinen, den har men bra bærpreg og friskhet og ganske bløte tanniner. Den litt jordlige finishen passer godt til den rustikke linsestuingen.

Et annen type krydderpreg som passer fint til denne retten, særlig på grunn av baconet, er det vinen får fra fat. Men det må ikke være dominerende over frukten og må heller ikke vinen gi tørre tretanniner. Tre italienere i det som for mange er øvre prissjikt er gode partnere til retten.

Libera Barbera d'Asti 2003 (20050) er imidlertid en rimelig utgave av barberavin som stort sett starter på 115-120 kroner. Libera er ikke blant de kraftigste men med klar druekarakter i form av det litt parfymerte bærpreget, fra kirsebær og andre mørke bær, kombinert med jordsmonn og fat. Saftig og bløt med litt jordlig og fatpreget finish.

Mye trøkk
Moderne og litt påkostede utgaver av valpolicella har dette lille ekstra som denne retten begjærer. Musella Valpolicella Superiore 2000 (13987) er saftig og elegant med en aning fat som støtte til de deilige kirsebæraromaene i så vel duft som smak. God stofflighet ved siden av den flotte saftigheten. En super partner til retten.
 
Mer trøkk er det i Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso 2012 (46070) fra Tedeschi, som er laget ved hjelp av den såkalte ripassometoden, som innebærer at valpolicellavinen er beriket gjennom en andre gjæring på bunnfallet fra fremstillingen av amaronevin. Slik får vinen både høyere alkohol og en touch av syltete kirsebær og svisker. I Capitel San Rocco er en vin du veldig raskt får et kjærlighetsforhold til fordi den er så innsmigrende. Duften er rik med tydelig ripassopreg kombinert med noe fat. Anslaget er så saftig at det kjennes helt opp i hårroten. Dessuten er smaken rik med nydelige syrer og fine myke tanniner. Avslutningen er vinen verdig med mye kirsebær og fatkrydder. Fortsatt en veldig ung vin som vil utvikle seg videre en del år. Til vår torskerett med både bacon i behold og tapenade ved siden av, er den strålende. Noen vil kanskje synes den er i rikeste laget men den overkjører ikke torsken. Denne vinen gir seg imidlertid ikke med det. Du kan trygt servere den til et uttall retter med kjøtt som lys fugl, svin, kalv og lam.

Dampet torsk på linseseng med grønnsaker

Fremgangsmåte

Dryss kvernet havsalt over torskestykkene  og damp dem over rist i 8 minutter. Eller kok dem på vanlig måte i lettsaltet vann. Ta opp og hold varm.

Skjær bacon i små strimler og fres i tørr panne. Legg på et kjøkkenpapir for at fettet skal trekke ut. Skyll linsene og la dem ligge i kaldt vann. Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett linsene, kraft, rødvin, laurbær og timian. Kok opp og skum av. La småkoke i 20-25 minutter. Hvis all væsken absorberes, kan du tilsette litt mer vann. Linsestuingen skal være ganske fuktig og nærmest flytende i konsistensen. Tilsett smør og bacon og rør godt.

Anrett torskestykkene oppå en seng av linsestuing og pynt med en kvist timian. Server grønnsakene i en kuvertskål ved siden av. Og la alle forsyne seg selv med tapenade som du kan kjøpe ferdig i butikken eller lage etter oppskriften nedenfor.

Grønnsaker:
Fres løk i olje noen minutter i en panne eller wok. Tilsett hvitløk og stek den myk. Ha i champignon og fres til den faller sammen. Deretter squash og til slutt tomat. Squashen skal ikke være helt mør. Smak til med salt og pepper. Dryss over friske urter.
 
Tapenade:
Kjør alt i mikser.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen