Drikke
Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

Visste du at det lages prisbelønt sake i Norge?

I Grimstad finnes faktisk Europas eneste sakebryggeri. Og hos Nøgne Ø kan de virkelig sakene.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2015 - 15:03

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Sake er en såkalt «acquired taste» – noe du må venne deg til – på samme måte som sherry og «surøl».

Smaker umami

Det disse har felles er den femte smaken, såkalt umami, som ofte gjenfinnes i asiatisk mat eller mat som har gjennomgått en melkesyregjæring. Som er en av de hotteste mattrendene for tiden. Hvis du lurer på hva det er, er sauerkraut og rakefisk noen eksempler fra nordeuropeisk tradisjonsmat.

I denne sammenhengen passer altså sake veldig godt inn, og Nøgne Øs fire forskjellige saker har sine helt klare bruksområder.

Den mest utfordrende, men også mest komplekse er Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake (16493). Den er rett og slett en imponerende sake med aromaer av smør, våt stein, sjøbunn, tørket mango og med deilig fruktighet og masse umami i finishen. Overrask neste gang du serverer ost. Jeg kan garantere at det blir diskusjoner rundt bordet.

Navn som krever forklaring

Det lange og kronglete navnet på denne sake-en fortjener en forklaring. Den finner nederst i denne artikkelen

De andre sake-ene fra Nøgne Ø er langt mer tilgjengelige. Den mest elegante er Junmai Ginjo Sake (14540)som har et spennende mineralsk preg,

frisk og lekker i munnen, omtrent som en chablis grand cru.

Den passer veldig godt til mer forseggjorte og ganske delikate asiatiske retter.

På plass i polhyllene

Nøgne Ø Junmai Sake (52870)er super som følge til sushi siden den har en del sødme, god munnfølelse og svakt tropisk

fruktighet. Dermed tar den både syltet ingefær, wasabi og soya med glans. Den finnes dessuten allerede i en god del polhyller.

Her kan du lese hva Norges fremste ekspert på sake til mat mener

Sakebrygging er en kompleks affære som ikke ligner på noe annet, men ligner mer på ølbrygging enn vinframstilling. Det er en av grunnen til at Nøgne Ø dro i gang sitt «ville» prosjekt i 2010.

Det siste sake-prosjektet er helt vilt for det er snakk om en spontangjæret musserende sake. Sammenlignet med andre musserende sake-er er Nøgne Ø Sparkling Sake (2251402) tørr og frisk og med et veldig rent rispreg. Et godt og kulere alternativ til prosecco.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her