Appelsin- og mandelkake
Foto: Alf Børjesson

Appelsin- og mandelkake

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Mal mandlene. Tilsett egg og melis og pisk det sammen til en porøs røre.

Bland inn mel, smeltet og avkjølt smør og revet appelsinskall.

Hell røren over i en smurt springform, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter.

Hvelv kaken over på en rist. Hell presset appelsinsaft og eventuelt litt likør/konjakk over kaken. La den stå og trekke til den blir kald.

Sjokoladepynt:
Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg over vannbad. Ikke rør i sjokoladen før den er helt myk. Hell vel halvparten av hver sjokolade på stiv plast (ark for overhead) eller bakepapir. Stryk sjokoladen raskt ut ved hjelp av en stekespade. La sjokoladen stivne i kjøleskap.

Vær rask før resten av sjokoladen stivner: Fyll den i en sprøytepose med en tynn spiss. Sprøyt sjokoladen på kryss og tvers oppå kaken. La gjerne kaken bli kjøleskapskald før du pynter den ferdig.

Karamellisert appelsinskall:
Skrubb og skyll appelsinene godt under lunkent vann. Bruk en potetskreller og skjær skallet i brede strimler. Kok opp sukker og vann. La det koke til lys karamell. Slå av varmen og tilsett appelsinskall. Ta opp skallene enkeltvis med et pinsett eller lignende, og legg dem på bakepapir.

Hell karamellen som er igjen i kjelen i sikksakk-mønster over bakepapir som er smurt med litt olje.

Pynt kaken med de karamelliserte appelsinskallene. Brekk karamellstripene i store flak og legg på kaken. Brekk de tynne sjokoladeflakene i store biter og sett dem rundt kanten av kaken.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her