Appelsin- og mandelkake
Foto: Alf Børjesson

Appelsin- og mandelkake

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Mal mandlene. Tilsett egg og melis og pisk det sammen til en porøs røre.

Bland inn mel, smeltet og avkjølt smør og revet appelsinskall.

Hell røren over i en smurt springform, 24 cm i diameter, og stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 30 minutter.

Hvelv kaken over på en rist. Hell presset appelsinsaft og eventuelt litt likør/konjakk over kaken. La den stå og trekke til den blir kald.

Sjokoladepynt:
Smelt hvit og mørk sjokolade hver for seg over vannbad. Ikke rør i sjokoladen før den er helt myk. Hell vel halvparten av hver sjokolade på stiv plast (ark for overhead) eller bakepapir. Stryk sjokoladen raskt ut ved hjelp av en stekespade. La sjokoladen stivne i kjøleskap.

Vær rask før resten av sjokoladen stivner: Fyll den i en sprøytepose med en tynn spiss. Sprøyt sjokoladen på kryss og tvers oppå kaken. La gjerne kaken bli kjøleskapskald før du pynter den ferdig.

Karamellisert appelsinskall:
Skrubb og skyll appelsinene godt under lunkent vann. Bruk en potetskreller og skjær skallet i brede strimler. Kok opp sukker og vann. La det koke til lys karamell. Slå av varmen og tilsett appelsinskall. Ta opp skallene enkeltvis med et pinsett eller lignende, og legg dem på bakepapir.

Hell karamellen som er igjen i kjelen i sikksakk-mønster over bakepapir som er smurt med litt olje.

Pynt kaken med de karamelliserte appelsinskallene. Brekk karamellstripene i store flak og legg på kaken. Brekk de tynne sjokoladeflakene i store biter og sett dem rundt kanten av kaken.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her