Baguette
Foto: Mats Widén

Baguette

Selvfølgelig kan du kjøpe halvstekte baguetter. Men de du selv lager ved å følge vår oppskrift smaker langt bedre.

Fremgangsmåte

Hell melet på en glatt bakeflate og lag en fordypning i midten, Tilsett vann litt etter litt oppi «hullet». Bruk fingrene til å blande melet som er nærmest vannet. Fortsett mens du jobber i en stadig større sirkel mens du jobber deg fram til en middels fast deig. Press deigen mot deg med en bakeskrape. Jobb gjennom deigen ved å klemme deigen med baksiden av hånden.

Legg deigen på en melet bakeflate, dekk med et håndkle og la hvile i 15 minutter. Klem deigen til en pannekakle og smuldre gjæren over. Brett deigen sammen gang på gang slik at gjæren til slutt er jevnt fordelt. Dryss over salt og kna i 15 minutter, tilsett mel om nødvendig, helt til deigen er myk og elastisk.

Ta tak i deigen i en ende og dra den ut til den rekker opp i skulderhøyde. Smell den i bakeflaten og rull den sammen. Snu den en kvart runde og gjenta det hele gang på gang i 10-15 minutter. Snu deigen og klapp den flat.

Grip deigen i hver side og strekk den ut. Brett endene inn igjen. Repeter en gang til. Elt deigen til en fast ball og legg den for å hvile på en melet bakeflate dekket med en håndkle. Sett lunt til den er hevet til dobbel størrelse.

Del opp i fire emner. Form til boller, la hvile under et håndkle i 5 minutter.

Legg den myke siden av deigen ned og klapp den flat. Løft emnet og brett til en tredel gjenstår og flat den ut til et rektangel. Gjenta dette to ganger til. Ha mel på hendene, deigemnene og bakeplaten.

Legg deigemnene med «sømmen» opp på bakeplaten og trykk ned midten. Løft den høyeste delen av deigen og brett den to tredeler over resten. Dekk til «sømmen» med deign og klem ned. Løft, brett og klem ned en gang til.

Brett fra det høyeste punktet over til det laveste og klem ned «sømmen». Bruk bakeskrapen til å snu deigen med «sømmen» ned. Form håndflaten som en «kopp» over deigemnet og legg den andre oppå. Begynn å rulle deigen fram og tilbake mens du sprer hendene etter hvert som deigen blir lengre. Behold formen på håndflatene hele tiden mens både fingertupper og håndbak berører bakeflaten. Press deigen framover med håndbaken og trekk den tilbake med fingertuppene.

Når den er ca 35 cm lang, klemmes endene sammen. Dryss mel over et stor kjøkkenhåndkle. Løft baguetten med «sømsiden» opp, på det melete håndkleet og dekk den med en av flikene. Når alle fire brødemnene er formet, dekkes de godt til og får hvile i 2 timer, eller til deigen er hevet tilstrekkelig til at et trykk med fingeren jevnes ut raskt.

Varm ovnen til 220 grader. Skvett 1½ dl vann inn i ovnen og lukk døren raskt.

Legg brødene på bakebrettet og skjær tre diagonale kutt i overflaten. Sett umiddelbart inn i ovnen og steik i 20-25 minutter til pent brun overflate. La brødene avkjøles i minst 20 minutter før de skjæres i.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

 

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Aperitif etter inspirasjon av Julia Child

Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her