Christmas cake - engelsk julekake
Apéritif

Christmas cake - engelsk julekake

Slik baker du en ekte engelsk christmas cake. Denne kraftpakken kommer du til å ha glede av hele julen. Kanskje også neste jul.

Fremgangsmåte

  1. Dagen i forveien:
  2. Skjær fruktene i jevnstore biter. Ha dem i en bolle med lokk og hell over sherryen (eller annet om du foretrekker det). Bland godt og la stå over natten.
  3. Neste dag:
  4. Sett ovnen på 140 grader. Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ett og ett egg og rør godt.
  5. Ha i hvetemel blandet med bakepulver og krydder, vendt inn i eggeblandingen. Varm opp sirupen litt og ha den i røren.
  6. Tilsett de hakkede nøttene og til slutt de marinerte fruktene. Bland veldig godt.
  7. Ha røren i en stor rund form (eller i en randform som på bildet, men det er enklere med en jevntykk kake).
  8. Fordel røren jevnt og klem den samtidig godt ned i formen.
  9. Til slutt slipper du formen fra ca 20 cms høyde for å få ut de siste luftboblene (dette er vanskelig hvis du bruker randform).
  10. Stek kaken i minimum tre timer (den er ferdig når du kan stikke inn en bakepinne og den kommer ren ut igjen).
  11. Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle noen minutter før du pakker den i aluminiumsfolie (gjerne dobbel så den holder lenger på varmen).
  12. Når kaken er helt avkjølt lager du små hull med en tynn pinne og heller over litt sherry/cognac/rom. Kaken bør "mates" et par ganger til i løpet av ukene frem mot jul.
  13. Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og la den ligge i minst en uke - gjerne mer.
  14. Den kan serveres på flere måter - enten hel som på bildet med melisglasur og pyntet med tørket frukt og nøtter eller uten glasur skåret i tynne skiver. Du trenger uansett en veldig skarp kniv for fine skjæreflater.

Tips:
En christmas cake er deilig alene eller sammen med god iskrem og et glass vellagret portvin.

Ikke alle julekaker er like tidkrevende

Du kan også prøve en av disse vriene på engelsk julekake

Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter som hører julen til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her