Falafel i rødkålbåter med urtedressing
Nåværende og tidligere Smalhans-kokker, fra kokeboka Karlas kjøkken, finalist i Beste norske kokebok 2017

Falafel i rødkålbåter med urtedressing

Falafel er en populær form for hurtigmat i Midtøsten med utgangspunkt i kikerter. Her er vegetarretten med masse deilig smak.

Fremgangsmåte

  1. Falafel:
    La kikertene renne godt av seg og mos halvparten helt med blender eller stavmikser. Den andre halvparten moses bare litt grovt, slik at falaflene får litt tyggemotstand.  
  2. Bland alle ingrediensene (unntatt maisenna, salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver) godt i en bolle. Du skal nå ha en ganske fuktig masse. Spe med maisenna og rør godt. Pulser et par ganger med stavmikseren, slik at massen binder seg og blir seig. Den skal være fast nok til at du kan forme små, runde boller, men samtidig klebe litt.
  3. Smak til med salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver, og eventuelt mer spisskum.
  4. Stek en liten prøvekake i en varm panne med olje for å sjekke at smaken sitter. 
  5. Sett stekeovnen på 200 grader. Form massen til små runde boller og dypp dem i pankomel. Stek dem på alle sider i en varm panne med olje og stek dem ferdig i ovnen i 8–12 minutter.   
  6. Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!
  7. Urtedressing:
    Bland alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  8. Servering:
    Kast de to ytterste bladene av rødkålen. Skrell deretter av bladene og del dem i passe store biter, slik at de kan brukes som «tacoskjell».  
  9. Falaflene serveres i rødkålbladene sammen med urtedressing, tomat, salat og frisk koriander. 

Tips:
Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!

Kokkenes kommentar:
Dette er en deilig vegetarrett som med litt planlegging kvelden før blir en drøm å lage til middag. På Smalhans elsket de grønn mat, og denne retten er inspirert av tidligere Smalhans-kokk Lars Knudsen, Karla og vår tid sammen der.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Nåværende og tidligere Smalhans-kokker, fra kokeboka Karlas kjøkken, finalist i Beste norske kokebok 2017

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 185.00 kr Bestillingsutvalget
    85 POENG
  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 189.90 kr Basisutvalget
    83 POENG
  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 185.00 kr Bestillingsutvalget
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her