Falafel i rødkålbåter med urtedressing
Nåværende og tidligere Smalhans-kokker, fra kokeboka Karlas kjøkken, finalist i Beste norske kokebok 2017

Falafel i rødkålbåter med urtedressing

Falafel er en populær form for hurtigmat i Midtøsten med utgangspunkt i kikerter. Her er vegetarretten med masse deilig smak.

Fremgangsmåte

  1. Falafel:
    La kikertene renne godt av seg og mos halvparten helt med blender eller stavmikser. Den andre halvparten moses bare litt grovt, slik at falaflene får litt tyggemotstand.  
  2. Bland alle ingrediensene (unntatt maisenna, salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver) godt i en bolle. Du skal nå ha en ganske fuktig masse. Spe med maisenna og rør godt. Pulser et par ganger med stavmikseren, slik at massen binder seg og blir seig. Den skal være fast nok til at du kan forme små, runde boller, men samtidig klebe litt.
  3. Smak til med salt, sitronsaft, soyasaus og chilipulver, og eventuelt mer spisskum.
  4. Stek en liten prøvekake i en varm panne med olje for å sjekke at smaken sitter. 
  5. Sett stekeovnen på 200 grader. Form massen til små runde boller og dypp dem i pankomel. Stek dem på alle sider i en varm panne med olje og stek dem ferdig i ovnen i 8–12 minutter.   
  6. Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!
  7. Urtedressing:
    Bland alle ingrediensene og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  8. Servering:
    Kast de to ytterste bladene av rødkålen. Skrell deretter av bladene og del dem i passe store biter, slik at de kan brukes som «tacoskjell».  
  9. Falaflene serveres i rødkålbladene sammen med urtedressing, tomat, salat og frisk koriander. 

Tips:
Du kan også fritere falaflene i en stor gryte. Du skal bruke så mye olje at den dekker 1/3 av kjelens høyde. Pass på at den holder seg på rundt 170–180 grader. Friter noen boller av gangen, slik at du hele tiden har full kontroll på oljen!

Kokkenes kommentar:
Dette er en deilig vegetarrett som med litt planlegging kvelden før blir en drøm å lage til middag. På Smalhans elsket de grønn mat, og denne retten er inspirert av tidligere Smalhans-kokk Lars Knudsen, Karla og vår tid sammen der.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Nåværende og tidligere Smalhans-kokker, fra kokeboka Karlas kjøkken, finalist i Beste norske kokebok 2017

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 190.00 kr Bestillingsutvalget
    85 POENG
  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 199.90 kr Basisutvalget
    84 POENG
  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 190.00 kr Bestillingsutvalget
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her