Fransk karamellisert epleterte
Foto: YinYang

Fransk karamellisert epleterte

I denne oppskriften er det karamell og ikke syltetøy som lager den glaserte spør overflaten.

Fremgangsmåte

  1. Terte/paibunn: Bland mel, sukker og salt og kna inn smøret. Spe med vann til jevn deig.
  2. Du kan godt bruke miksmaster til denne jobben.
  3. La deigen hvile kaldt i 30 minutter.
  4. Ha deigen på et melet bakebord og kjevle ut en rund leiv som er større enn paiformen (forslag til form: 22-23 cm diameter).
  5. Løft forsiktig over og klem ned i den smurte formen. Jevn til kantene. Forstek i 10 minutter ved 200 grader. 
  6. Eplefyll: Fjern kjernehusene og skjær epler i tynne skiver.
  7. Legg epleskivene i taksteinmønster over den forstekte tertebunnen.
  8. Dryss over sukker og fordel smøret i klatter.
  9. Stek videre ved 200 grader i 30 minutter. 
  10. Karamell: Kok opp vann og sukker og rør jevnt til karamelliseringen startet. Ta av platen og rør inn smøret. Hold varm. 
  11. Siste finish: Når terten er stekt, tas den ut av ovnen og karamellen dryppes jevnt utover.
  12. Sett inn i ovnen igjen i 10 minutter for at karamellen skal sette seg.

Tips1: Terten kan serveres lun eller kald og er svært holdbar. Den smaker himmelsk med vaniljeiskrem. 

Tips2: Har du en mandolin, er den perfekt til å skive eplene. Du kan også skrelle eplene om skallet er skrukkete.

Flere dielige epleterter du bør prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her