Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure
Apéritif

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Frityrstekte boller lages av de tørkede gule ertene som står innerst i skapet - eller av en boks med kikerter.

Fremgangsmåte

Vann ut ertene over natta og la koke i 40 minutter til møre. Hell i dørslag og la dryppe godt av.

Tips:
Du kan også bruke 1 boks ferdigkokte (kik)erter. Husk å skylle og tørke godt. 

Ha erter i food processoren sammen med løk, hvitløk, persille, egg, sitronsaft og sitronskall samt krydder. Kjør til jevn pure. Tilsett litt olivenolje hvis det ikke er nok fuktighet til at den går rundt. 

Ta massen over i en bolle og bland med brødsmuler (knust tørket brød) eller 2-2,5 dl griljermel. Du skal få en fast, men ikke for tørr masse.

Form små boller og legg på bakepapir.

Varm opp oljen til 180 grader og frityrstek bollene i porsjoner, ikke for mange av gangen. De skal være pent lys brune og flyter opp når de er ferdig stekt. Men ikke vent for lenge. Legg på tørkepapir og hold varme.

Pure:
Kok opp fløte og løk. La koke i 5 minutter. Ha spinat i en blender. Hell over fløten og kjør til skummende pure. Smak til med salt og pepper. Sil. 

Tips:
Om du bruker vårgrønt fra naturen (som nesle, løkurt eller skvallerkål), blansjerer du dem raskt i kokende vann, og avkjøler i iskaldt vann før du har dem i blenderen. 

Mais-miks:
Kok maiskolbe, avkjøl og skjær av kornene. Om du bruker boksmais, skyll godt. 

Varm olje i en panne og stek hvitløk og sjalottløk mykt. Tilsett mais og chili etter et par minutter. Og til slutt nøttene. 

Lag aioli - her finner du flere oppskrifter

Servering:
Smør pure på tallerkenene, legg på aioli, fordel mais-miksen oppå og topp med ertebollene, pynt med koriander.

Tips:
Hvis du tørker vårgrønt i ovnen og knuser det til fint pulver, er det utmerket pynt til å drysse over retten.

Her finner du mange oppskrifter med mais

Mexico er maisens vugge

Her finner du flere spennende retter fra Mexico

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her