Fylte vinblader
Foto: Istock

Fylte vinblader

Får du tak friske vinblader må du prøve denne retten.

Fremgangsmåte

  1. Skyll friske vinblader og dypp dem raskt, noen få omganger, i kokende vann til de blir myke. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av.
  2. Vinblader hermetisert i saltlake skylles 2-3 ganger og legges i bløt i en bolle med varmt vann i 3-4 minutter. Skyll dem og la dem renne godt av.
  3. Bland ris, pinjekjerner, løk, vårløk og urter med ¾ dl olje og halvparten av sitronsaften i en stor bolle.
  4. Legg et lag vinblader i bunnen av en stor, vid kasserolle.
  5. Legg et vinblad på bordet med den ruglete siden opp og den glatte siden ned. Legg en skje med fyllet nær den flikete siden. Brett stilkenden av bladet over fyllet, brett inn sidene og rull sammen til en sigarformet pakke. Rull bladene løst sammen, fyllet sveller under kokingen.
  6. Legg pakken med skjøten ned i kasserollen. Fyll resten av vinbladene, eller til fyllet er brukt opp, på samme måte.
  7. Legg pakkene tett i tett i sirkler i kasserollen. Drypp resten av oljen og sitronsaften over. Dryss på salt og pepper.
  8. Legg en tallerken opp ned over pakkene så de ikke flyter opp. Hell på vann, legg på lokk og kok opp. Kok på svak varme i 50 minutter.
  9. Etterfyll med vann om det koker tørt.
  10. Serveres varme eller kalde, pyntet med sitronbåter. Yoghurt naturell kan serveres til som saus.
  11. I de fleste greske hager finner du en klimataria - vinranke - som skygger for midtsommerens varme solstråler. Om våren er de unge bladene til kulinarisk glede. Dolmathakia er vinblader fylt med ris, løk, velduftende olivenolje og friske, viltvoksende urter som vill fennikel, dill og mynte.

Denne porsjonen passer til fire personer som hovedrett eller seks som forrett.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Pinot noir med maks kosevinfaktor
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir med maks kosevinfaktor

Ekstra gledelig med tanke på helgekosen er at den finnes i 100+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 142 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 142 andre å velge blant

Her er oversikten over de 147 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner
+
Tester

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner

Og da snakker vi ikke om Bordeaux eller Australia, som dominerer poengtoppen denne gangen, men 333 flasker med Raveneau og 84 flasker med Keller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super hvit og rød Rioja-kvalitet for pengene
+
Ukens vin

Super hvit og rød Rioja-kvalitet for pengene

Hvit rioja er ikke hverdagskost, men denne er om enn hverdagslig priset, så veldig vellykket takket være den reneste frukt. Det gjelder også den røde utgaven.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her