Fylte vinblader
Foto: Istock

Fylte vinblader

Får du tak friske vinblader må du prøve denne retten.

Fremgangsmåte

  1. Skyll friske vinblader og dypp dem raskt, noen få omganger, i kokende vann til de blir myke. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av.
  2. Vinblader hermetisert i saltlake skylles 2-3 ganger og legges i bløt i en bolle med varmt vann i 3-4 minutter. Skyll dem og la dem renne godt av.
  3. Bland ris, pinjekjerner, løk, vårløk og urter med ¾ dl olje og halvparten av sitronsaften i en stor bolle.
  4. Legg et lag vinblader i bunnen av en stor, vid kasserolle.
  5. Legg et vinblad på bordet med den ruglete siden opp og den glatte siden ned. Legg en skje med fyllet nær den flikete siden. Brett stilkenden av bladet over fyllet, brett inn sidene og rull sammen til en sigarformet pakke. Rull bladene løst sammen, fyllet sveller under kokingen.
  6. Legg pakken med skjøten ned i kasserollen. Fyll resten av vinbladene, eller til fyllet er brukt opp, på samme måte.
  7. Legg pakkene tett i tett i sirkler i kasserollen. Drypp resten av oljen og sitronsaften over. Dryss på salt og pepper.
  8. Legg en tallerken opp ned over pakkene så de ikke flyter opp. Hell på vann, legg på lokk og kok opp. Kok på svak varme i 50 minutter.
  9. Etterfyll med vann om det koker tørt.
  10. Serveres varme eller kalde, pyntet med sitronbåter. Yoghurt naturell kan serveres til som saus.
  11. I de fleste greske hager finner du en klimataria - vinranke - som skygger for midtsommerens varme solstråler. Om våren er de unge bladene til kulinarisk glede. Dolmathakia er vinblader fylt med ris, løk, velduftende olivenolje og friske, viltvoksende urter som vill fennikel, dill og mynte.

Denne porsjonen passer til fire personer som hovedrett eller seks som forrett.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her